Федералният резерв даде ясен сигнал, че очаква да започне да

...
Коментари Харесай

Фед даде сигнал, че ще започне да повишава лихвите през 2023 г.

Федералният запас даде явен сигнал, че чака да стартира да покачва лихвените проценти през 2023 година, което е по-рано от плануваното до момента. Промяната се дължи на новите стопански прогнози, които плануват по-бърз напредък и внезапно повишаване на инфлацията през тази година. В края на двудневната си среща в сряда централната банка на Съединени американски щати резервира главния лихвен % в границите от 0 до 0.25%, на което равнище е от началото на пандемията.

Но до момента в който през март множеството членове на управлението на Фед предвидиха, че актуалните лихвени проценти ще се запазят най-малко до 2024 година, консенсусът в този момент се измества към по-ранно повишаване - през 2023 година, което демонстрира увереността на централната банка в по-бърз преход към цялостно възобновяване и по-строга парична политика, оповестява Financial Times.

Очаквано Уолстрийт затвори с намаления в сряда, а европейските пазари са надолу в четвъртък. Снощи доларът нарастна с над 1% по отношение на еврото, като възходът продължава и през днешния ден - единната валута спадна трайно под 1.2 за $.
Федералните лихви в Съединени американски щати source:
Покачването на лихвите значи повишаване на заеми за бизнеса и понижаване на индустриалната интензивност. Притесненията в Съединени американски щати нарастват поради високата инфлация, която през май доближи 5% на годишна база.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР