Федералният административен съд в Лайпциг отсъди във вторник, че градовете

...
Федералният административен съд в Лайпциг отсъди във вторник, че градовете
Коментари Харесай

Германският съд разреши на градовете да забраняват дизеловите автомобили

Федералният административен съд в Лайпциг отсъди във вторник, че градовете може да вкарват забрани за придвижването на дизелови коли.

Присъдата не дефинира дали, по какъв начин и къде да се ползва това предписание, а отсъжда, че немските провинции, градове и общности имат правото да вкарват възбрана за придвижване на дизелови коли, без да се нуждаят от федерално позволение за това.

Environmental Action Germany (DUH), организацията, която първа сложи въпроса за разглеждане, оцени високо решението на съда, наричайки го „ огромен ден за чистия въздух в Германия”.

Решението от вторник касае две други присъди на съдилищата в Щутгарт и Дюселдорф, столици на провинциите Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вастфалия, където замърсяването на въздуха надвишава съществено допустимите правила. Първоначално DUH заведе искове против двата града, заявявайки, че градовете не вършат задоволително за понижаване на нездравословните излъчвания.

Съдът в Щутгарт съобщи, че възбраната за придвижване на дизелови коли е „ най-ефективният” метод за възстановяване качеството на въздуха, до момента в който съдът в Дюселдорф отсъди, че възбраните би трябвало да са „ сериозни”.

Германското държавно управление се надява да избегне сходни забрани, заявявайки, че е допустимо да се понижи замърсяването на въздуха, без да се вкарват забрани за дизеловите коли.

Канцлерът Ангела Меркел означи, че възбраните, в случай че такива бъдат въведени от немските градове, няма да обиден всички водачи в Германия, само че властта ще разисква с градските управляващи по какъв начин да се действа по въпроса.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР