Федералните власти в САЩ предлагат на кандидатите за американска виза

...
Федералните власти в САЩ предлагат на кандидатите за американска виза
Коментари Харесай

САЩ обмисля да събира от кандидатите за виза данни за активността им в социалните мрежи

Федералните управляващи в Съединени американски щати оферират на претендентите за американска виза да стартира да се събира информация за профилите и дейностите им в обществените мрежи, оповестява " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Това може да стане като към документите за кандидатстване се добави още един формуляр, където претендентите да изброят профилите си във всички мрежи, в които са регистрирани. В него от претендентите ще се желае да посочат също и употребяваните през последните пет години от тях телефонни номера и адреси на е-поща. Мярката се обмисля както за имигрантските, по този начин и за визите за краткотрайни гости и от това ще бъдат наранени по към 14.7 млн. души годишно.

Ще се желае също и информация за пътуванията на кандитатите в чужбина, да посочат били ли са депортирани или експулсирани от дадена страна, както и дали техни родственици са взели участие в терористична активност, декларира Държавният департамент.

Мярката съставлява съществено нарастване на информацията, която се желае от претендентите за виза за Съединени американски щати, само че първо би трябвало да мине 60-дневен период за публично разискване, а след това да бъде утвърдена или отхвърлена от Административно-бюджетното ръководство към Белия дом. Досега, съгласно въведените през май 2017 година правила, чиновниците в консулските служби имаха инструкции да събират данни за самоличностите в обществените мрежи единствено в случай че решат, че сходна информация е нужна, с цел да се удостовери самоличността, или че е нужна за осъществяване на по-щателна инспекция от позиция на националната сигурност, разяснява " Ройтерс ".

Новото предложение е продължение на обещанието на администрацията на Доналд Тръмп да затегне контрола на границата на Съединени американски щати против терористи. Държавният департамент твърди, че по-строгият режим на инспекции ще се ползва единствено за тези, " за които е преценено, че е нужно да преминат през по-задълбочена инспекция за тероризъм или други неприемливи за издаване на виза условия, свързани с националната сигурност ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР