Федералните служби в Америка са стартирали разследване срещу българската компания

...
Федералните служби в Америка са стартирали разследване срещу българската компания
Коментари Харесай

ФБР разследва измама за милиарди с българска криптобанка на наш депутат

Федералните служби в Америка са стартирали следствие против българската компания за цифрови финанси и покупко-продажба на криптовалута Nexo поради подозрения за прикриване на голяма дупка в размер на близо 4 милиарда $.

Разследването на активността на криптобанката Nexo може да приключи с героичен скандал и тежки обвинявания по сходство на аферата OneCoin на Ружа Игнатова. Българската криптокралица е търсена от ФБР по целия свят по обвинявания за образуване на финансова пирамида за над Щатски долар 5 милиарда и пране на пари от търговия с криптовалута, написа Lupa.bg.

През последните 2 месеца, след невъобразим срив на криптовалутите и оповестяването във банкрут на няколко от най-големите заемодатели на криптовалута в света – Celsius Network, Voyager и BlockFi и Babel Finance, в профилирани уеб сайтове за електронна валута в Америка и в Сингапур, започнаха да се появяват разкрития, че

Nexo е изгубил сред 30 и 50% от активите на своите клиенти, които са в общ размер на 12 милиарда $. Твърди се, че лъвския къс от загубите на Nexo е образуван от вложения в крипто хедж фондове, които са „ потопени “.

От Nexo обаче са отказали да дават информация на своите клиенти къде тъкмо и в кои крипто хедж фондове са вложили парите им. Заради това са подадени стотици тъжби от вложители, които подозират, че парите им са отклонени непозволено. Първоначаните данни сочат, че Nexo е изгубил към 4 милиарда $, само че загубите може да се окажат и двойно по-големи.

Основатели на сдружението Nexo са някогашния народен представител от Реформаторския блок Антони Тренчев и Коста Кънчев, нашумял около активността на скандалната благотворителна фондация „ Хелп Карма “. Миналата есен прокуратурата повдигна обвинявания за финансови злоупотреби и отклонение на средства, събирани в границите на дарителски акции от фондацията. Съдът запорира над 8 600 000 лв. от „ Хелп Карма “.

Основната активност на сдружението за цифрови активи Nexo е да отпуска заеми в подмяна на поръчителство, като клиентите би трябвало да заплатят в криптовалута. Лихвеният % при заемите с електронна валута в Nexo доближава до 150%. На процедура обаче освен големия лихвен % е подозрителен. Най-големите терзания са, че от Nexo злоупотребяват с скъпите бумаги и стоките на своите клиенти посредством комплицирана скица за отклонение и пренасочване на криптопотфейлите, към този момент приложена сполучливо от Ружа Игнатова и OneCoin.

Разследването против Nexo не е първия проблем за компанията в Америка. През месец октомври 2021 година, основния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс издаде възбрана на сдружението да отпуска заеми против клиптовалута на територията на щата. Според Летисия Джеймс, Nexo няма право да основава депозити в криптовалута, защото лъжливо показва активността си като банкова, въпреки да няма лиценз за сходна активност.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР