Федералната служба за сигурност (ФСС) обяви, че е задържала агенти

...
Федералната служба за сигурност (ФСС) обяви, че е задържала агенти
Коментари Харесай

Българин е задържан за готвен атентат в Крим

Федералната работа за сигурност (ФСС) разгласи, че е задържала сътрудници на украинското разузнаване, които са подготвяли терористични актове в Крим, заяви " Сега ", базирайки се на ТАСС.

Целта на атентатите са губернаторът на Крим Сергей Аксьонов, кметът на Ялта Янина Павленко, както и транспортната инфраструктура на полуострова. Сред арестуваните има и българин, който е показан като Д. Петранов, роден през 1979 година

ФСС твърди, че той има българско и украинско поданство и се е занимавал с доставка на взривни субстанции и оръжие на територията на Русия.

Арестувани са и шестима души с двойно поданство - украинско и съветско, за които се твърди, че са сътрудници на украинското разузнаване. Това са Виктор Подвални (с псевдоним Сократ), Александър Литвиненко, Сергей Кривошеин, Константин Евмененко, Игор Зорин и Сергей Войнаровски. В арестуваните са открити пет подготвени бомби, електродетонатори, радиоуправляеми механизми, тракери за следене.

" Установено е, че непосреден уредник и координатор на подготовката на атентатите е офицерът от запаса на военното разузнаване Роман Машовец, който е в близки връзки с началника на украинското разузнаване Кирил Буданов и който от 2020 година е зам.-ръководител на офиса на президента на Украйна Володимир Зеленски ", декларират от ФСС.

ФСС твърди, че е разрушила и проведен от украинските спецслужби канал за контрабанда на гърмеж от България през Турция и Грузия за Русия.

Бомбите са били маскирани под колета с електрически котлони. С организацията на контрабандата от България до Русия се е занимавала украинската гражданка Марина Матущак.

След това пакетите са изпращани през компаниите СДЭК и " Возовоз ", които са употребявали нищо не подозиращи съветски жители, имащи търговски връзки с българската компания на Матущак, твърди ФСС.

В българския Търговски указател е записана компания " Маюм " ЕООД, благосъстоятелност на Марина Юриева Матущак. Основен предмет на активност на компанията е външна търговия, а тя е записана на адрес в София, кв. " Лагера ".

ФСС твърди, че на разпитите всички са признали виновността си и че са сътрудничили с военното разузнаване на Украйна за подготовка на терористични актове в Русия. Виктор Подвални (с псевдоним Сократ) е разказал, че е вербуван през 2022 година в полския град Краков от другар на Буданов, като е изнудван с обстоятелството, че синовете му Алексей и Александър са избягали от готовност. Той си общувал с разузнаването през WhatsApp и Signal.

Подвални основал своя агентурна мрежа, в която влизат останалите задържани. Той споделя и по какъв начин са пренасяни взривните субстанции - слагани са навътре в електрически котлони. Имало е няколко такива колета. Едно от взривните устройства е задействано в Бахчисарай.

ФСС твърди, че конфискуваните взривни субстанции са употребявани при осъществяване на атентат на жп линия в Крим на 23 февруари 2023 година Задържаните сътрудници са съпричастни към гърмежа на жп линията към Бахчисарайския регион, сподели и губернаторът на Крим Аксьонов. Според него няма никакви подозрения, че поръчителите на закононарушенията се намират в Киев и че те наложително ще бъдат открити и осъдени.

Съдът в Крим стремително позволи двумесечен арест на седмината арестувани. Засега Украйна не е коментирала изказванията на ФСС.

Това е вторият случай, когато България е забъркана в контрабанда на взривни субстанции, употребявани за диверсии на територията на Крим. Първият бе при взривяването на Кримския мост. Според съветското следствие гърмежът тогава е породен от камион, който се е движил по маршрута - България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край.

Взривното устройство е било замаскирано на рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона и е изпратено от пристанище Одеса за Русе при започване на август. Тогава България изрично отхвърли да има нещо общо.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР