Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи, че 8

...
Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи, че 8
Коментари Харесай

Русия задържа 8 души за взрива на Кримския мост. Твърди, че товарът е минал през Русе

Федералната работа за сигурност ( ФСБ ) на Русия заяви, че 8 души са били арестувани по отношение на детонацията на Кримския мост. Това съобщи съветската държавна организация " Интерфакс ", представена от Радио Свобода.

Руските управляващи за първи път дадоха и детайлности за пътя на товара, като те настояват, че той е минал през българския град Русе . Това опонира на информацията от българските управляващи, които във вторник, през които е минал камионът с товара.

Стратегическият за Москва Кримски мост, по който съветските сили в Украйна получават доставки на военна техника и гориво, беше от мощна детонация в събота сутринта.

В сряда ФСБ заяви, че петима жители на Русия, трима жители на Украйна и един жител на Армения са били арестувани по съмнения, че са подготвяли гърмежа. Според известието той е проведен от Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна и неговия началник Кирил Буданов .

Според информацията, оповестена от съветските управляващи, взривното устройство е било изпратено от пристанище Одеса до българския град Русе по контракт сред компаниите Translogistik LLC UA (Киев) и Baltex Capital SA при започване на август. Оттам е доставено в Грузия, по-късно в Армения, а оттова през територията на Грузия е стигнало до Русия.

Пред Свободна Европа изпълнителният шеф на импортно-експортния център " Свободна зона " в Русе Георги Стоилов сподели, че компанията Baltex Capital SA е панамска и се съставлява в България от спедиторската компания " Тива ком ". По думите му във вторник от ДАНС са създали инспекция в " Свободна зона " Русе.

Свободна Европа потърси " Тива ком ", само че оттова към този момент не са дали отговор на запитванията.

Информацията, обявена от съветските управляващи, опонира на изказванията на служебния министър председател Гълъб Донев. Във вторник той сподели, че е " несъмнено открито ", че взривеният на Кримския мост камион на територията на България.

Донев заяви, че инспекцията на българските служби е открила, че стока със сходни характерности като тази, за която Русия твърди, че е прикривала взривното устройство, е влезнала на територията на България въпреки това членка на Европейски Съюз в " резервоар с съответно завършени документи под режим пренос ".

" По време на престоя на въпросната стока в България, тя е била под митнически контрол и е напуснала страната в същия резервоар през пристанище Бургас на 17 септември 2022 година в посока към страна, друга от Русия ", споделиха от държавната пресслужба.

Проверката на службите е открила още, че " контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион ". Цялата събрана информация по случая към този момент е предадена на прокуратурата.

Кримският мост беше отчасти опустошен в събота след детонация, която провокира пожар и докара до сриване на едно от пътните платна. Украйна не е поела отговорност за детонацията.

Различни представители нче Киев е виновен за гърмежа. Съветникът към кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк написа в Туитър коментар, който беше общопризнат от интернационалните коментатори като намек, че Киев е виновен за случилото се на моста.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР