Федералната служба за сигурност е арестувала за шпионаж кореспондента на

...
Федералната служба за сигурност е арестувала за шпионаж кореспондента на
Коментари Харесай

Русия арестува журналист от WSJ за шпионаж

Федералната работа за сигурност е арестувала за шпионаж кореспондента на Wall Street Journal Ейвън Гершкович. Според ФСС той е изпълнявал задача от Съединени американски щати да събира информация за едно от предприятията в съветския военно-промишлен комплекс, които съставляват държавна загадка, заяви ТАСС.

Гершкович, който е американски жител, е бил в Екатеринбург, тъй като е подготвял материал за отношението на руснаците към частната военна компания " Вагнер ". Той е интервюирал локалния гражданин Ярослав Ширшиков, който го е съпровождал в града и го е срещнал с други герои на материала. Гершкович е прекарал в Екатеринбург две седмици, след което се е върнал в Москва. На 30 март, през нощта, от WSJ са позвънили още веднъж на Ширшиков и му съобщили, че Гершкович е още веднъж в Екатеринбург, само че към този момент над 9 часа не могат да открият връзка с него.

На 29 март «Вечерние ведомости» заяви, че негов четец е станал очевидец на задържането на някакъв човек в ресторант Bukowski Grill, където Гершкович се е срещал с Ширшиков.

Според източник на " Медуза " измежду западните публицисти, работещи в Москва, Ейвън Гершкович е пътувал и до Нижни Тагил, където се намира  военното дружество " Уралвагонзавод ".

" Това не е първият случай, когато статутът на " задграничен сътрудник ", журналистическата виза и акредитация се употребяват от чужденците за прикриване на активност, която не е журналистическа ", написа в Телеграм представителят на съветското външно министерство Мария Захарова.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че в тази ситуация с Гершкович не става дума за съмнения, а са го хванали с уличаващи доказателства.

От The Wall Street Journal обявиха, че са " надълбоко обезпокоени за сигурността " на своя публицист. От изданието отхвърлят всички обвинявания в шпионаж и упорстват техният помощник неотложно да бъде освободен. От интернационалната организация " Репортери без граници " обявиха, че " публицистите не би трябвало да стават цел ".

Ейвън Гершкович е упълномощен към Министерството на външните работи американски публицист, който от няколко години живее в Москва и сътрудничи с The Wall Street Journal. Последната му публикация е " Икономиката на Русия стартира да се разпада " и е оповестена на 28 март. През декември 2022 година той разгласява материал, в който се разказваше по какъв начин съветският президент Владимир Путин получава изкривени доклади за войната, които се редактират от ФСС и Съвета за сигурност. Така се омаловажават неуспехите на съветската войска на фронта.

Преди това журналистът е сътрудничил с Agence France-Presse, The Moscow Times и The New York Times.

Според някои коментатори Гершкович е арестуван, с цел да има кого Русия да обмени за провалили се свои сътрудници в чужбина. " Русия набира фонд за продан на свои шпиони и нарушители ", написа в Туитър създателят на Bellingcat Елиът Хигинс.

Ейвън Гершкович е арестуван, откакто в Словакия бяха задържани двама сътрудници на съветското разузнаване. Съпружеската двойка сътрудници е била надълбоко законспирирана и се счита, че разкриването й е най-големият неуспех на съветското разузнаване от 2010 г.  Според " Гардиън " към този момент са почнали договаряния за техния продан. В момента в съветски затвор има двама евентуално забавни за Съединени американски щати задържани - американският боен Пол Уилан, който е наказан за шпионаж, и Марк Фогел, който е наказан на 14 години затвор, откакто бе арестуван с марихуана на летището в Москва.

------------------------------

Провал след неуспех

-----------------------------

През януари в Словения бе задържана фамилна двойка с аржентински паспорти по съмнение в шпионаж в интерес на Русия. Според проверяващите Мария Майер и Лудвиг Гиш са в действителност съветски офицери от Службата за външно разузнаване. Те са пристигнали в Любляна през  2017 година Майер открива онлайн художествената изложба 5'14. Гиш, който твърди, че е роден в Намибия, управлява DSM&IT, компания, продаваща програмен продукт за ръководство на пощенски кутии и блокиране на вируси. Компанията обаче има напълно непретенциозно онлайн наличие - единствено трима почитатели в Twitter да вземем за пример.

Двойката употребява работата си, с цел да се движи интензивно из Европа. Майер е била в Загреб най-малко два пъти, няколко пъти е била във Англия. Гиш също употребява работата, с цел да пътува из Европейски Съюз, в това число ревю за киберсигурност в Германия.

Сигналът за шпионите е подаден от непозната разследваща работа. По време на обиските е конфискувана огромна сума пари в брой, което може да значи, че отговорностите на двойката включват заплащане на информатори. Парите били толкоз доста, че броенето им лишило няколко часа, прецизира The Guardian.

Двойката може да е част от по-широка съветска шпионска мрежа. Малко след ареста на Майер и Гиш в Любляна, гръцка гражданка и бразилска гражданка незабавно напуснаха Атина и Рио де Жанейро. Гръцките управляващи считат, че сред двете събития има връзка.

Последният огромен неуспех на Службата за външно разузнаване бе през 2010 година Тогава в Съединени американски щати бяха задържани 10 души. 8 от тях са били шпиони. По-късно те бяха разменени за 10 души, които излежаваха присъди в съветски затвори, в това число ученият Игор Сутягин и някогашният полковник от ГРУ Сергей Скрипал.

За разлика от „ легалните “ съветски шпиони, които се маскират като дипломати в съветските посолства по света, незаконните работят без забележими връзки с Москва. Те са обучавани с години да се показват за чужденци и по-късно са изпращани в чужбина, с цел да събират разследваща информация. Мнозина имат деца, които се отглеждат под прикритието на еднаквост, без да знаят, че родителите им в действителност са руснаци.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР