Федералната република чества днес 33 години от обединението между Западна

...
Федералната република чества днес 33 години от обединението между Западна
Коментари Харесай

Германия отбелязва 33 години от Обединението. Как се стигна до историческото събитие?

Федералната република празнува през днешния ден 33 години от обединяването сред Западна Германия с Германска демократична република. Историческото събитие бе на 3 октомври 1990 година.

Германското външно министерство отбелязва на уеб страницата си във връзка датата, че фалшифицирани избори, невиждана вълна от напускащи източната част и всеобщи демонстрации доведоха до колапса на силовия уред на Германска демократична република няколко месеца след 1989 година, когато стартира обратът в цяла Източна Европа.
След оставката на държавния и партиен водач на Германска демократична република Ерих Хонекер на 18 октомври и рухването на Берлинската стена, процесът на обединяване стартира още през ноември 1989 година

 

Ето кои са най-важните стъпки, които доведоха до историческия 3 октомври.

9 ноември 1989 година

Членът на Политбюро на немската компартия (Германска единна социалистическа партия – ГЕСП или SED) Гюнтер Шабовски апропо загатва на конференция, че Германска демократична република е отворила границите си с решение, което влиза в действие незабавно. Малко по-късно хиляди жители на Германска демократична република щурмуват граничните пунктове. 28 години откакто е вдигната, Стената рухва.

13 ноември 1989 година

Областният водач на ГЕСП в Дрезден Ханс Модроу е акредитиран от Народната камара да сформира ново държавно управление. На обичайните демонстрации, които се организират всеки понеделник, към този момент могат да се четат и транспаранти като „ Германия - обединено отечеството “.

3 декември 1989 година

Под натиска на редовите членове на ГЕСП Политбюро и Централният комитет подават оставка.

7 декември 1989 година

Кръглата маса, формирана от представители на остарели и на нови партии и организации заседава под управлението на представители на църквата, с цел да направи оферти за излизане на страната от рецесията.

19 декември 1989 година

Канцлерът Хелмут Кол (ХДС) идва на първото си публично посещаване в Германска демократична република. Той е посрещнат с възторг в Дрезден. Чуват се викания „ Хелмут, Хелмут “ и „ Германия обединено отечеството “.

15 януари 1990 година

Около 2000 стачкуващи нахлуват в централата на Щази (б. р. - източното немската работа за Държавна сигурност) в Източен Берлин. 100 000 показват пред постройката.

28 януари 1990 година

Представители на старите и новите партии в Германска демократична република се съгласяват да сформират преходно държавно управление. Присъединяват се и представители на правозащитни организации, които вземат участие на кръглата маса.

1 февруари 1990 година

Министър-председателят Ханс Модроу показва идея за немско единение пред Народната камара, която се основава на боен неутралитет и федерални структури.

7 февруари 1990 година

Федералното държавно управление взема решение да предложи на Германска демократична република незабавни договаряния за паричен съюз.

18 март 1990 година

В Германска демократична република се организират първите свободни избори, от които консервативният Алианц за Германия, отпред с източно-германското ХДС, печели безапелационно.

12 април 1990 година

Първата Народна камара, излъчена след свободни избори, избира Лотар де Мезиер (ХДС) за министър-председател.

23 април 1990 година

Правителствената коалиция в Бон реализира единодушие по отношение на главните правила на държавен контракт за паричния съюз.

5 май 1990 година

Първи кръг от конференциите две плюс четири с шестимата външни министри от Съединени американски щати, Съюз на съветските социалистически републики, Англия, Франция, Федералната република и Германска демократична република в Бон. Централна тематика е въпросът за единството на Германия.

18 май 1990 година

Подписване на Държавния контракт за стопански, валутен и обществен съюз. За Кол това е „ раждането на свободна и обединена Германия “.

1 юли 1990 година

Паричният съюз влиза в действие. Германска демократична република минава към западно-германската марка. Отпада паспортният надзор на границите вътре в Германия.

2 юли 1990 година

В Източен Берлин стартират разискванията на втория държавен контракт – договорът за обединяването.

16 юли 1990 година

Кол и руският държавен и партиен водач Михаил Горбачов афишират пробив по въпроса за възобновяване на немското единение. Германия ще остане член на НАТО след обединяването.

22 юли 1990 година

Народната камара утвърждава закон за административното връщането на провинциите в границите на Германска демократична република.

23 август 1990 година

Народната камара взема решение за присъединението на Германска демократична република към Федералната република на 3 октомври.

31 август 1990 година

В Източен Берлин е подписан договорът за обединяването на двете Германии. На 20 септември Бундестагът и Народната камара го ратифицират с болшинство от две трети.

24 септември 1990 година

Германска демократична република напуща Варшавския контракт.

1 октомври 1990 година

Германия получава цялостен суверенитет. Контролните права на съдружниците за Берлин са прекъснати на 3 октомври.

3 октомври 1990 година

В нула часа под звуците на химна пред Райхстага е издигнато знамето в черно, алено и златно.  
По улиците на Берлин и останалите градове стотици хиляди честват Обединението на Германия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР