Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри

...
Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри
Коментари Харесай

САЩ одобриха първото ефективно лекарство срещу Алцхаймер

Федералната организация по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) утвърди първото по рода си лекарство за закъснение на развиването на заболяването на Алцхаймер. Това е лекарството Leqembi, създадено от японската фармацевтична компания Eisai и основаната в Съединени американски щати Biogen. Същевременно FDA изисква върху опаковката на Leqembi да бъде сложена информация, че непряк резултат от приема на този тип лекарство може да провокира оток на мозъка.


Leqembi е първото утвърдено лекарство, което освен работи при признаците на заболяването на Алцхаймер, само че и забавя процеса на нейното развиване и утежняване на когнитивните качества. Лекарството работи посредством понижаване на амилоидните плаки, които се образуват в мозъка, което е определяща патофизиологична характерност на заболяването.

Клиничните изпитвания демонстрират, че приемът на Leqembi забавя процеса на развиване на заболяването с 27% при пациенти с ранни стадии на болестта. Лекарството към този момент е получило ускорено утвърждение от FDA през януари, само че е належащо цялостно утвърждение, с цел да може да влезе в здравната система.

" Днешното деяние е първото удостоверение, че лекарство, ориентирано към главния болестен развой на заболяването на Алцхаймер, е посочило клинична изгода освен това опустошително заболяване ", съобщи Тереза Буракио, изпълняваща длъжността шеф на Службата по неврология в Центъра за оценка и проучване на медикаментите към FDA. " Това потвърждаващо изследване удостовери, че това е безвредно и дейно лекуване за пациенти с заболяването на Алцхаймер. "

През май друга фармацевтична компания, Eli Lilly, заяви за сполучливи тествания на свое лично пробно лекарство за закъснение на когнитивния спад при заболяването на Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер е необратимо, прогресивно мозъчно заболяване, което визира повече от 6,5 милиона американци. Заболяването постепенно унищожава паметта и мисловните умения и в последна сметка способността за осъществяване на елементарни задания. Въпреки че съответните аргументи за заболяването на Алцхаймер не са изцяло известни, тя се характеризира с промени в мозъка - в това число формиране на амилоидни бета плаки и неврофибриларни заплитания, които водят до загуба на неврони и техните връзки. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР