Федерален съдия в Бразилия разпореди на президента Жаир Болсонаро да

...
Федерален съдия в Бразилия разпореди на президента Жаир Болсонаро да
Коментари Харесай

Съдия нареди на бразилския президент да носи маска

Федерален арбитър в Бразилия разпореди на президента Жаир Болсонаро да носи маска за лице на обществено място, откакто крайнодясният водач неколкократно не извърши ограниченията за ограничение на ковид, въведени в Бразилия.

Съдията Ренато Борели подреди на Болсонаро, който стана прочут със сравнението си на ковид с „ малко грипче “, да спре да подценява постановлението за носене на маска в столицата или ще се изправи пред санкция от 2000 реала (390 долара).

" Президентът има конституционно обвързване да съблюдава настоящите закони в страната, както и да предизвиква общото богатство на хората, което значи предприемане на нужните ограничения за отбрана на правото на здраве на жителите ", написа съдията в своето решение.

Решението важи и за кабинета и личния състав на Болсонаро.

Делото е заведено от юрист, който съобщи, че президентът би трябвало да бъде държан виновен за неговото „ безконтролно държание “.
Маските са наложителни на обществено място в Бразилия от април, с цел да лимитират разпространяването на вируса.

Болсонаро постоянно нарушава ограниченията за обществено разграничаване в столицата, като стиска ръце и прегръща симпатизанти на манифестации, хазаин е на барбекюта, върви на стрелбища и излиза да хапне хотдог - като цяло без маска.

Бившият му министър на образованието Абрахам Вайнтрауб бе санкциониран 2000 реала през предходната седмица за присъединяване в протест в поддръжка на Болсонаро без маска.

Бразилия има втората по височина смъртност от COVID-19 в света след Съединени американски щати - над 51 000 са умрелите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР