Съдия Чуктан предупреждава Тръмп срещу „подстрекателски“ забележки преди процеса

...
Федерален съдия предупреди бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да
Коментари Харесай

Федерален съдия предупреди бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да не прави „подстрекателни“ изявления, които биха могли да опетнят предстоящото съдебно жури от процеса срещу него за заговор за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г.

Но съдия Таня Чуктан постанови, че г-н Тръмп може публично да споделя някои от нечувствителните доказателства, които прокурорите разкриват на правния му екип.

Решението от петък беше удар за специалния прокурор, който изрази загриженост, че г-н Тръмп може да разкрие секретни материали и да сплаши свидетели.

На 90-минутно изслушване във Вашингтон съдията каза, че историческото дело протича нормално.

„Той е обвиняем по криминални престъпления. Той ще има ограничения като всеки друг обвиняем“, каза тя.

"Фактът, че обвиняемият е ангажиран в политическа кампания, няма да му позволи по-голяма или по-малка свобода на действие от който и да е обвиняем по наказателно дело."

Това, което г-н Тръмп може да разкрие публично, е една от няколкото битки, които се водят между правния екип на бившия президент и федералните прокурори.

Какво е защитна заповед?

Искания защото заповедите за защита са доста рутинни в наказателните дела. В много случаи екипите на защитата не са склонни да се противопоставят на заповедите, защото това би забавило „разкриването“ – процесът, в който прокурорите предават доказателства.

В този случай обаче г-н Тръмп и неговите адвокати твърдяха, че неговата свобода на словото е била задушена и твърдяха, че само чувствителна информация трябва да се пази в тайна.

Съдия Чуткан се съгласи. Тя обаче каза, че правата му според Първата поправка „не са абсолютни“ на фона на текущото дело – и предупреди, че няма да позволи „карнавална атмосфера“ на евентуалния му процес.

Бившият президент вече е обект на защитна заповед в отделно предстоящо дело в Ню Йорк за предполагаеми плащания на тайни пари на бившата актриса от филми за възрастни Сторми Даниелс.

Кое наказателно дело може да е най-трудно да спечели Тръмп?

Юридическият му екип също се съгласи на подобни условия в друг случай, свързан с предполагаемото му злоупотреба с класифицирани документи.

p>

„Различното в случая във Флорида е, че самите документи са поверителни“, каза Кевин Макмунигал, бивш федерален прокурор и професор по право в университета Case Western Reserve.

"И там много от свидетелите ще бъдат агенти на ФБР, които са влезли и са иззели документите. Те няма да бъдат сплашени."

Може ли мястото на процеса да бъде променено?

Обезпечителната заповед далеч не е единствената спорна точка за г-н Тръмп в неговия случай във Вашингтон. Той също така твърди, че не може да очаква справедлив процес в столицата на САЩ, тъй като електоратът на града гласува преобладаващо за кандидатите на Демократическата партия.

Неговият адвокат Джон Лауро предложи близо до Западна Вирджиния като алтернатива.

Всякаква промяна на мястото обаче е изключително малко вероятна.

Повече от три дузини участници в бунтът на 6 януари 2021 г. в Капитолия на САЩ вече се опита да премести процесите си извън града, само за да бъде отхвърлен - понякога от назначени от Тръмп съдии.

В декларация от юли прокурорите твърдят, че „фактът, че повечето жители на [DC] са гласували против Доналд Тръмп, не означава, че тези жители не са могли безпристрастно да разгледат доказателствата" по случая.

Фактът, че съдилищата в окръг Колумбия са разгледали много дела, свързани с бунта, създава „много прецеденти“, които биха работили срещу искането на г-н Тръмп за промяна на местата , каза г-н Тобиас.

"Много други съдии от същия съд вече казаха, че [DC] е достатъчно голям и разнообразен, така че презумпцията, че не можете да заседавате 12 безпристрастни съдебни заседатели, е пресилено“, добави той.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР