Някои присъди на бунтовници от 6 януари може да бъдат анулирани след решение на апелативния съд

...
Федерален апелативен съд във Вашингтон издаде решение в петък, което
Коментари Харесай

Федерален апелативен съд във Вашингтон издаде решение в петък, което застрашава присъдите на някои бунтовници от 6 януари, които бяха осъдени за престъпления за нарушение на Капитолия и бяха осъдени както на затвор, така и на пробация.

Решението означава, че може да се наложи присъдите да бъдат анулирани за някои осъдени бунтовници на 6 януари.

Решението 2-1, постановено в петък от федералния апелативен съд на DC Circuit, установява колко тежки могат да бъдат наказанията за бунтовниците от 6 януари, осъдени за обвинения от ниско ниво.

Становището на окръжните съдии Джъстин Уокър и Джудит Роджърс определи, че бунтовникът от 6 януари Джеймс Литъл не може да получи присъда затвор, последвана от пробация – това, което понякога се нарича „разделена присъда“ – за дребното си нарушение.

„Пробацията и лишаването от свобода са алтернативни присъди, които по принцип не могат да се комбинират“, пише апелативният съд.

Съдиите във федералните съдилища на първо ниво на окръг Колумбия бяха използвали тези „разделени присъди“ за нарушители на ниско ниво от 6 януари, за да ги затворят за кратко като наказание за ролята им в историческата атака срещу Капитолия и след това да ги държат на пробация и под съдебен надзор чрез следващите избори.

Литъл оспори законността на получаването на такава присъда, след като се призна за виновен по четири обвинения от ниско ниво, включително нарушаване на обществения ред на територията на Капитолия. Съдия Ройс Ламбърт от Окръжния съд на окръг Колумбия осъди Литъл на 60 дни затвор, последвани от три години изпитателен срок.

В новото решение на DC Circuit мнозинството пише, че „текстът и структурата“ на съответния федерален наказателен кодекс показват, „че пробацията и лишаването от свобода не могат да бъдат наложени като една присъда“.

„Те са отделни опции в менюто“, написа Уокър за мнозинството.

Окръжният съдия Робърт Уилкинс, несъгласният в състава, написа, че съгласно поправка, приета от Конгреса през 1994 г. в Закона за реформа на присъдите, присъдата на Литъл попада под изключение, което законодателите направиха, разрешавайки разделни присъди.

Мнозинството и несъгласието спориха за това как изменението от 1994 г. на кодекса за присъди трябва да се анализира граматически.

Стратегия, възприета от някои съдии за нарушителите на Капитолия от 6 януари

Ламбърт е един от малцината съдии от окръг Колумбия, които са възприели стратегията да дадат на бунтовниците, осъдени за едно нарушение, както кратка присъда затвор, така и изпитателен срок, който ще ги задържи в системата на наказателното правосъдие през следващите избори.

„Не може да се подценява, че участието на бунтовници като Литъл – макар и не непременно насилствено или разрушително – беше от съществено значение за овластяването на бунтовниците да прекъснат сертифицирането на Избирателната колегия. Неговото поведение изисква период на лишаване от свобода“, пише Ламбърт в становище, подкрепящо присъдата му за Литъл.

Съдията добави: „Съдът трябва не само да накаже Литъл за поведението му, но и да гарантира, че той няма да се ангажира с подобно поведение отново по време на следващите избори. Известен срок лишаване от свобода може да послужи за възмездните цели на присъдата. Но само по-дългосрочен изпитателен период е достатъчен, за да се гарантира, че Литъл няма да стане активен участник в нов бунт.

В своето несъгласие в петък Уилкинс написа, че решението на мнозинството лишава съдиите от инструмент, който Конгресът им е дал.

„Ако дребните нарушители се нуждаят от кратка присъда затвор, която да ги накаже, да отразява сериозността на престъплението и да ги възпира от бъдещо престъпно поведение, те се нуждаят от това, независимо дали са извършили едно дребно нарушение или две“, пише Уилкинс. „Ако дребните нарушители се нуждаят от реабилитация след лишаване от свобода, те се нуждаят от нея, независимо дали са извършили едно дребно нарушение или две.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР