ФБР се опитва да получи списък с IP адресите, телефонните

...
ФБР се опитва да получи списък с IP адресите, телефонните
Коментари Харесай

ФБР иска достъп до IP адресите и телефонните номера на читателите на USA Today

ФБР се пробва да получи лист с IP адресите, телефонните номера и друга информация за хората, които са чели публикацията на USA Today за гибелта на двама от нейните сътрудници, излиза наяве от информация от Politico. Заявката на ФБР към изданието твърди, че информацията е нужна, защото е обвързвана с наказателно следствие и търси информацията на читателите, които са имали достъп до публикацията за избран интервал от време от 35 минути, само че не е ясно кой или какво Бюрото се пробва да наблюдава. От USA Today се борят, с цел да откажат достъпа до тази информация, наричайки настояването противоконституционално.

„ Бяхме сюрпризирани да получим това искане, изключително в светлината на последните изказвания на президента Джо Байдън, който поддържа свободата на печата. Искането също опонира на личните насоки на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати по отношение на тесните условия, при които службите могат да издават такива претенции към новинарските медии, съобщи издателят на USA Today Марибел Перес Уодсуърт в изказване по имейл до The Verge.

Въпросната публикация е оповестена на 2 февруари 2021 година за престрелка, която се е случила, когато сътрудниците на ФБР са се пробвали да изпълнят заповед за претършуване по случай на детска порнография, което е довело до гибелта на двама сътрудници на ФБР и обвинения. Искането към медията, написано от специфичен сътрудник на ФБР, изисква огромно количество информация за устройствата, които са осъществили достъп до публикацията от 19:03 до 19:38 локално време в деня, когато публикацията е оповестена.

Не е ясно за какво е отправено настояването, като се има поради, че обвиненият, разказан в публикацията, все още на издание на публикацията е бил докладван за мъртъв. Каквото и да търси ФБР, USA Today споделя в своята правосъдна декларация, че настояването нарушава Първата корекция, цитирайки голям брой решения от предходни случаи, при които на държавното управление не е бил позволен достъп до сходни записи. От медията също по този начин настояват, че ФБР, имайки достъп до общите архиви на прочетените материали, може да окаже напън върху нейните журналистически старания.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР