ФБР разследва две руски медии, работещи в САЩ, но финансирани

...
ФБР разследва две руски медии, работещи в САЩ, но финансирани
Коментари Харесай

ФБР разследва две руски медии в САЩ за попаганда

ФБР проверява две съветски медии, работещи в Съединени американски щати, само че финансирани от Кремъл, по обвиняване, че са част от скица на Москва за разпространяване на агитация по време на миналогодишните президентски избори в страната. Става въпрос за телевизия Russia today („ Русия през днешния ден “) и агенция Sputnik („ Спътник “), написа Los Angeles Times.

Бивши чиновници на двете организации са съгласни с тази оценка.

„Sputnik не е осведомителна организация. Замислена е да наподобява като такава, но е пропаганда“, споделя Андрю Фейнберг, някогашен сътрудник от Белия дом на Sputnik. Журналистът описва как през петте си месеца в медията редакторите му са се интересували съвсем напълно от истории за политически конспирации и са изяснили, че организацията получава заповеди от Москва. „Те постоянно желаеха държавното управление на Съединени американски щати да наподобява глупаво“, сподели Фейнберг. „Непрекъснато ми споделяха:“ Москва желае това или Москва желае това „.

От Russia today оповестиха на уеб страницата си в сряда, че са получили писмо от министерството на правораздаването с искане медията да се записва като „чуждестранен агент“. Мярка, която в Русия обичайно се ползва против западни неправителствени организации.

Законът за регистрация на задгранични сътрудници, признат през 1938 година, изисква от всеки в Съединени американски щати, който работи „по разпореждане, искане или под управлението или контрол“ на непознато държавно управление, да се записва в Министерството на правораздаването и да разкрива информация за финансирането си.

Russia today и Sputnik се разграничават от множеството задгранични медии, основани във Вашингтон, по това, че продуцират публикации и стратегии за британски език, предопределени за американската аудитория, показва Los Angeles Times. Техните кореспонденти постоянно се появяват на брифингите в Белия дом и Държавния департамент. Техните излъчвания, новинарски материали и мнения постоянно подхождат на позицията на Кремъл по въпроси като войната в Сирия, анексирането на Крим и глобите на Съединени американски щати и Европа против Москва.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР