Фаворитите за поста, най-вече Манфред Вебер бяха отстранени. Ще има

...
Фаворитите за поста, най-вече Манфред Вебер бяха отстранени. Ще има
Коментари Харесай

Френски вестник: Фаворитите за шеф на ЕК бяха отстранени

Фаворитите за поста, най-много Манфред Вебер бяха отстранени. Ще има нова среща на върха по тематиката на 30 юни. В Брюксел решенията, изключително сложните, се трансформират постоянно във валс в три елементи, т.е. нужни са три срещи на върха, с цел да бъдат признати тези решения, отбелязва в. "Монд ". Очевидно разпределянето на основните постове в Европейски Съюз в този момент също се подчинява на това предписание.

Още на 28 май, два дни след европейските избори, Ангела Меркел и Еманюел Макрон, както и социалистическите водачи застанаха твърдо зад позициите си. Меркел и социалистите бранеха своите претенденти за председателския пост на Европейски Съюз - Манфред Вебер и Франс Тимерманс, до момента в който Макрон не загатна име, само че даде да се разбере, че датчанката Маргрете Вестагер и еврокомисарят и договарящ за Брекзит Мишел Барние ще са положителни претенденти.

Вечерята през вчерашния ден в Брюксел на европейските водачи разреши да се отстраняват имена на претенденти. След нея ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск установи, че няма болшинство за нито един от водещите претенденти, нито в Европейския съвет, нито в Европейския парламент.

Същото изказване направи и Меркел, която по този метод мълчешком изостави претендента на европейската десница за ръководител на Европейска комисия, сънародника ѝ Манфред Вебер. Макрон даже стигна по-далеч и съобщи, че три имена на водещите претенденти са били отстранени, като подчертава, че е станало ясно, че няма болшинство за Вебер. От изявлението на Макрон излиза, че останалите кандидати Тимерманс и Вестагер също са били отстранени.

Колко ли време ще би трябвало на десницата да прежали своя претендент Вебер, написа по този мотив в. "Фигаро ".

Френските издания означават, че на срещата на върха е било препоръчано систематизиране на четирите поста на върха на Европейски Съюз. Европейската национална партия, която е най-голямата група в Екологичен потенциал, има искания върху председателството на Европейска комисия, само че ще ѝ би трябвало различен претендент, либералите желаят председателството на Европейския съвет, а социалистите - поста на посланик номер едно на Европейски Съюз и подялбата на поста на ръководител на Екологичен потенциал със зелените за две години и половина.

Сега остава намирането на подобаващи имена за тези постове. Либералният министър председател на Люксембург Ксавие Бетел сподели, че не е претендент. Белгиецът Шарл Мишел, споменаван за ръководител на Европейския съвет, не направи изказване. Освен това би трябвало да се вземе поради и условието за географски баланс и равнопоставеност по сексуален симптом. Туск към този момент пое уговорката на два от постовете да има дами.

Френските издания установяват и различен неуспех в първия ден от срещата на върха. След пет часа на сложни полемики не беше реализиран консенсус за въглеродния неутралитет на Европейски Съюз. Идеята беше да се фиксира годината 2050, до която съюзът да стане по този начин да се каже въглеродно безпристрастен, само че този опит беше блокиран от шепа страни от Източна Европа, водени от Полша. Големи консуматори на изкопаемите горива, те отхвърлят да се ангажират без съответни гаранции за финансирането на техния енергиен преход.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР