Фаворитът за председател на Върховния административен съд Георги Чолаков изпрати

...
Фаворитът за председател на Върховния административен съд Георги Чолаков изпрати
Коментари Харесай

Фаворитът за шеф на ВАС излезе с обяснения за декларациите си

Фаворитът за ръководител на Върховния административен съд Георги Чолаков изпрати отворено писмо до медиите с пояснения за подадените от него заявления до Сметната палата и Инспектората на Висш съдебен съвет. 

В отвореното писмо Чолаков изяснява, че всички притежавани от него парцели и земи са разказани в имотната му декларация. По думите му сега в медийното пространство се прави опит да се опетни името му. 

Публикуваме писмото на Чолаков без редакторска интервенция:

Уважаеми представители на медиите,

Във връзка с появилите се в медийното пространство изявления бих желал да заявя, че се прави недодялан опит за очерняне на името ми. Внушението, че се занимавам с „ лихварство и тъмни " покупко-продажби отвън закона е част от преднамерена акция да се компрометира процедурата за избор на ръководител на Върховния административен съд, която ще се организира на 11 септември, понеделник. Тогава следва 25-те членове на Висшия правосъден съвет да изслушат претендентите и да гласоподават съгласно личната си съвест. Като представител на правосъдната система в Република България за първи път се сблъсквам с медийни операции, целящи да дискредитират професионалното и човешкото ми име.

Като кандидатит за ръководител на Върховен административен съд смятам за свое морално право и дълг да изясня обстоятелствата по изнесените в медиите покупко-продажби, подписани през 2011 година, когато бях нотариус в Балчик, защото смятам, че с нито една от тях не съм нарушил законите на Република България. Бих желал да подчертая, че при сключването на тези или други покупко-продажби не съм договарял или взимал лихви.

Фактите

В началото на 2011 година дадох в заем на собствен другар 50 000 лева като контрактуваното връщане на сумата от него беше 30 декември 2011 година През месец декември 2011 година, заради неплащане на дължимата сума, той ми трансферира вземания за същия размер на даденото от мен. Прехвърлените вземания бяха по 10 предварителни контракта за придобиване на общо към 100 дка ниви в региона на Община Балчик.

Като цедент съм приел всички подписани от първите страни в договорите условия и в тях няма никакви уговорени лихви, като по този метод съм встъпил и в учредените към този момент от първите страни ипотеки за поръчителство на дължимото ми. Всички 10 покупко-продажби са идентични. Според изискванията предварителните контракти стават дефинитивни през 2021 година и това е повода тези земи да не са вписани в имотната ми декларация, подадена в Сметата палата, като съм заявил единствено предварителните контракти, по които съм встъпил като цедент и все още въпросните парцели не са добити от мен.

Всички притежавани от мен парцели и парични средства, както и заемите ми, са съответно разказани в имотната ми декларация, която е обществено налична. Имотите са са придобивани с заеми, спестявания и посредством дарения, като годините и метода на придобиване са посочени в декларацията ми.

Вярвам, че няма да допуснете манипулиране на обстоятелствата и събитията.

С почитание:

Георги Чолаков
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР