Фаучи прогнозира Омикрон Коледа в САЩ

...
Пътуванията по Коледа ще увеличат разпространението на варианта Oмикрон, дори
Коментари Харесай

Пътуванията по Коледа ще увеличат разпространението на варианта Oмикрон, дори сред напълно ваксинираните, твърди водещият експерт по инфекциозни болести в САЩ, цитиран от Би Би Си.

"Няма никакво съмнение, че Oмикрон има изключителна способност да се разпространява", заяви д-р Антъни Фаучи в предаването "Среща с пресата" на NBC днес.

Д-р Фаучи, който съветва правителството на САЩ по въпросите на пандемията, заяви, че вариантът вече "вилнее по света".

Страните затягат мерките, тъй като силно мутиралият вариант се разпространява много бързо.

В Европа Франция и Германия са сред страните, които въвеждат ограничения за пътуване, а Нидерландия наложи пълен локдаун преди Коледа.

Правителствата също така засилват програмите си за ваксиниране, след като изследователите заявиха, че допълнителната инжекция може да осигури около 85% защита срещу тежко заболяване.

"Нашите болници, ако нещата се развиват според прогнозите ще бъдат много стресирани", предупреди той.

Д-р Фаучи заяви, че хората трябва да вземат предпазни мерки, като например да носят маски на лицето навсякъде и да се дистанцират от обществото. Той също така призова повече американци да си направят ваксина и подсилващи инжекции.

"Разликата между ваксиниран и подсилен човек, който има инфекция, и някой, който има инфекция, но никога не е бил ваксиниран - това е голяма разлика по отношение на риска от тежест при заболяване", каза той.

На брифинг за пресата в Белия дом д-р Фаучи заяви, че неваксинираните хора са изложени на много по-голям риск от сериозни инфекции и хоспитализация.

"Гледаме през рамо към наближаващата вълна от Омикрон", каза той и добави: „Оптималната защита е напълно ваксинирани плюс допълнителна доза ваксина. Тези хора ще се справят много по-добре”.

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) почти 73 % от населението на САЩ е получило поне една ваксинация срещу коронавируса. 30 % от напълно ваксинираните са получили подсилваща доза.

Последните оценки на CDC сочат, че вариантът "Омикрон" представлява около 3% от настоящите растящ брой случаи, повечето от които са регистрирани в Ню Йорк./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР