Фатмир Медиу е бил тогава министър на отбраната на страната. Той

...
Фатмир Медиу е бил тогава министър на отбраната на страната. Той
Коментари Харесай

Изправят пред съда бивш албански министър заради експлозия, убила 26 души

Фатмир Медиу е бил тогава министър на защитата на страната. Той е упрекнат в корист с позицията си от албанската специфична конструкция за битка с корупцията. Идентично обвиняване против него беше отхвърлено през 2009 година, защото той беше ваксиниран от правосъдно гонене като народен представител. След като правилото беше отстранено през 2012 година обаче, албански съд постанови през септември, че наказателното дело може да бъде обновено.

Смъртоносният заводски гърмеж през март 2008 година умъртви 26 души, рани 264 и повреди към 5500 къщи покрай Тирана. Делото против Медиу бе обновено, откакто родителите на 6-годишно момче, починало при детонацията, изпратиха искане до прокуратурата.

През 2012 година съд осъди и затвори 19 души поради детонацията, само че ядосани родственици на жертвите се оплакаха, че висши държавни чиновници са избегнали правораздаването.

Медиу, който към момента е член на Народното събрание от опозиционна партия, отхвърли да е направил непозволени дейности и споделя, че казусът е политически стимулиран. Той подаде оставка като министър на защитата на Албания два дни след детонацията.

Превод: Петел
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР