Фатална масова стрелба в университет Прага, при която въоръжен 24-годишен

...
Фатална масова стрелба в университет Прага, при която въоръжен 24-годишен
Коментари Харесай

Равносметка след шока в Прага - масовата стрелба не е непозната в Чехия

Фатална всеобща пукотевица в университет Прага, при която въоръжен 24-годишен мъж умъртви 14 души и рани 25, може да наподобява като гръм от ясно небе. В град, исторически прочут с дефенестрации, само че по-малко с тежки закононарушения, сигурността и сигурността се одобряват за даденост доста повече, в сравнение с в множеството европейски столици, написа The Guardian.

Реакцията на кмета на Прага Бохуслав Свобода, чиито нови  офиси се намират покрай мястото на закононарушението, провокира недоумението на доста локални поданици, до момента в който се мъчеха да проумеят разигралия се смут, разяснява изданието.

„ Винаги сме считали, че това е нещо, което не ни визира “, сподели Свобода пред националната социална телевизия. „ Сега се оказва, че за жалост нашият свят също се трансформира и казусът с самостоятелните стрелци се появява и тук. “

И въпреки всичко случаят може би не е толкоз извънреден, в сравнение с допускат сходни мнения. Полицията заяви през вчерашния ден, че стрелецът е имал законно голям брой огнестрелни оръжия, което може да се изясни с обстоятелството, че Чехия е измежду страните в Европейски Съюз с най-либералните закони в това отношение, показва The Guardian.

Конституционна корекция, направена в Хартата за главните права през 2021 година, законово подсигурява „ правото на отбрана на личния живот или живота на друго лице с оръжие ".

Поправката беше призната след петиция, подписана от 102 000 жители, която беше проведена в контраст на предлагането на Европейската комисия за ограничение на притежанието на огнестрелно оръжие в целия Европейски Съюз.

Всичко това отразява дълга история на владеене на оръжие в чешките земи, датираща от протеста на хуситите против католическата черква през 1419 година Въпреки че е строго следена по време на нацистката окупация от 1939-45 година и от комунистическия режим, който ръководи Чехословакия по време на Студената война, необятно публикуваното владеене на оръжие се завръща след Кадифената гражданска война от 1989 година, възвестила края на комунизма, написа още The Guardian.

До 2020 година е имало повече от 307 000 законни притежатели на оръжие в страна с към 10,6 милиона души, като по-голямата част от тях показват сигурността и отбраната като аргументи за владеене.

Масовите стрелби в относително спокойната централноевропейска страна не са непознати, написа още The Guardian, припомняйки офанзива от февруари 2015 година, когато 63-годишен мъж употребява два револвера, с цел да простреля осем души в ресторант в източния град Ухерски Брод, преди да се самоубие.

Както при стрелбата в Прага, стрелецът е имал законно и двете огнестрелни оръжия.

Нападението в четвъртък беше осъществено в постройката на факултета по философия, където стрелецът е бил студент, сподели шефът на полицията в Прага Мартин Вондрасек.

Мотивът му към момента не е оголен, макар че чешкият вътрешен министър Вит Ракушан съобщи, че следователите не подозират връзка с екстремистка идеология или сходни групи.

Чешкият министър председател Петр Фиала свика изключително съвещание на държавното управление в четвъртък вечерта, преди да разгласи събота, 23 декември, за народен ден на печал.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР