Фатален край на мисията на майор Валентин Терзиев - издирвателната

...
Фатален край на мисията на майор Валентин Терзиев - издирвателната
Коментари Харесай

Фатален край на мисията на майор Терзиев, но издирването продължава

Фатален завършек на задачата на майор Валентин Терзиев - издирвателната акция е открила, че водачът на падналия МиГ-29 е умрял.

Рано тази заран са открити парчета от изтребителя. По данните на военните машината се е разрушила със скорост 950 километра в час на десетина километра от брега край Шабла.
Снимка: btvnovinite.bg
Действията на издирвателните екипи към този момент са ориентирани главно към търсене на " черната кутия " на самолета.
Снимка: btvnovinite.bg
Преди по-малко от два часа, довечера, в ефира на bTV военният министър оповести трагичната вест за гибелта на майор Валентин Терзиев. Той е авиатор с дълголетен години опит. Според негови сътрудници майор Валентин Терзиев е един от мохиканите в Граф Игнатиево. Изключително умел, систематичен, пореден.

Издирването ще продължи макар трагичната развръзка, тъй като би трябвало да бъде открита в точния момент черната кутия, която да даде информация за повода за случая.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Майор Терзиев не е оживял след случая. Искам да поднеса откровени съболезнования на неговото семейство. Майор Терзиев е воин за мен. За страдание, изгубихме един доста умел водачи експерт “, заяви министър Панайотов в предаването „ Лице в лице “.

Майор Валентин Терзиев работи в авиобаза Граф Игнатиево повече от 15 години. Лети на МиГ-29 от 2016-а. Преди това - на МиГ-21, определян като доста по-сложен и сложен за ръководство. Майор Терзиев е женен, с едно дете.
Снимка: btvnovinite.bg
Изтребителят МиГ-29 се е разрушил със скорост 950 км/ч на десетина километра от брега край Шабла. Периметърът, където се търси " черната кутия " на самолета, както и други парчета от него е с размери 4 на 5 морски благи. Минен ловджия „ Цибър “ прави проучване на дъното. Флотът ни е в конкуренция с времето.
Снимка: btvnovinite.bg
" Морската среда, на всички е известно, е нападателна и продължителния престой на " черната кутия " във вода не е желан. Така че колкото по-бързо успеем да я открием и извадим, толкоз по-голям е шанса това, което се намира в нея, да бъде използваемо ", сподели командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов.

" Ако не успеем да открием и да извадим червата кутия до четири дни, тя ще бъде унищожена от морската вода… Нямаме данни самолетът, който е претърпял случай в Черно море, да е имал механически проблем. На този стадий всички варианти са на масата и се ревизират. Трябва време. Не е елементарно това следствие ", сподели министър Панайотов.
Снимка: btvnovinite.bg
На този стадий са открити две места, където на 70 метра дълбочина най-вероятно има елементи от изтребителя. За да бъде доказано това, през днешния ден към интервенцията безплатно се включи частна компания със профилирана техника – хидролокатори и дълбоководен робот.

" Технологията е следната – със сонара се набелязват обекти и по-късно с робота се оглеждат, разпознават и удостоверяват ", изясни Данчо Чернаев, гл. инженер на компанията.
Снимка: btvnovinite.bg
Роботът хипотетично би могъл да се оправи и самичък с изваждането на " черната кутия ", само че зависи в какво положение е тя.

" Няма да съставлява особена компликация да се направи организация, дори с робота да не можем да се оправим, да се слезе действително под водата и да се извади ", споделя Иван Иванов, притежател на компанията.
Снимка: btvnovinite.bg
Със профилирана техника и собствен кораб в интервенцията ще се включи и Института по океанология.

Отговорните фактори в Българската войска са безапелационни, че интервенцията ще бъде прекъсната тогава, когато има информация какво тъкмо се е случило.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР