Фасове от цигари с чужди отпечатъци, следи от външни хора,

...
Фасове от цигари с чужди отпечатъци, следи от външни хора,
Коментари Харесай

Как полицията в България и Америка реагира при инциденти

Фасове от цигари с непознати отпечатъци, следи от външни хора, от публицисти, хвърлени работни ръкавици. Всичко това са следи, които могат да бъдат забелязани в България при едно място на престъпление. Това са и факторите, които постоянно могат да провалят едно следствие, в случай че полицията не обезпечи задоволителна отбрана на мястото, където организират първичните дейности.

Не една и две акции на Министерство на вътрешните работи са повдигали тематиката за това по какъв начин се резервира местопроизшествието и се подсигурява, че публицисти, жители или самите служители на реда няма да опорочат него или следите и доказателствата. А това е от основно значение за качественото следствие.

Министерство на вътрешните работи има написани процедури, само че не и надзор кой ги съблюдава

" Положителната процедура в разкриването на престъпни закононарушения потвърждава, че едно от най-съществените дейности по следствие това е огледът на местопроизшествието. В същото време, с цел да може да бъде извършен качествено първичният оглед, Министерство на вътрешните работи разполага с подзаконови нормативни актове, които регламентират правата и отговорностите на чиновниците, които вземат участие при провеждането на неотложните и първични следствени дейности и оперативно-издирвателни мероприятия ", съобщи пред " Дневник " лекар Григор Вълков, който е с дълготраен опит като чиновник на Министерство на вътрешните работи.

Първоначалните полицейски дейности се уреждат посредством вътрешни процедури и се показват в тактически (практически) дейности при реакция на другите типове сигнали и опазване на местопроизшествието. Това се схваща от отговор на вътрешното министерство на питане на " Дневник ".

Министерство на вътрешните работи обаче не показва съответните текстове на написаните процедури. Ведомството насочва към Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), базирайки се на няколко разпореждания от него. Те обаче засягат момента на към този момент формирано досъдебно произвеждане.

От свои източници " Дневник " се срещна с една от процедурите във ведомството - тази за неотложно реагиране след сигнал за злополука с потърпевши.

В нея е записано, че оперативният дежурен приема сигнала, като прецизира редица въпроси, свързани с мястото на произшествието, типа транспортни средства, брой потърпевши и други След това би трябвало да осведоми Спешна помощ и да изпрати най-близкия до мястото на случая патрул. Процедурата урежда още някои отговорности на дежурния служител на реда.

Вече при идване на място патрулът би трябвало първо да обясни ситуацията - броя потърпевши и в коя болница са откарани, съществуване на заплаха от пожар, гърмеж или от друго естество, рапортува на дежурния при потребност от спомагателни сили. Ако водачът, предизвикал злополуката, е напуснал местопроизшествието, обяснява евентуалната посока на отдръпване, типа на автомобила му и осведоми дежурния. След това открива самоличността на очевидците и участниците в злополуката и обезпечава наличието им на мястото, в случай че не се нуждаят от здравна помощ.

Следващата точка в процедурата е да се откри дали в злополуката са взели участие чиновници на Министерство на вътрешните работи, военното министерство, дипломати, задгранични жители или такива с неустановена идентичност и в случай че има, да се рапортува на дежурния служител на реда. Следващата наложителна стъпка е обезопасяване на местопроизшествието.

" Предприема ограничения за обезопасяване и опазване на местопроизшествието до идване на дежурната оперативна група - отбелязва, обезопасява, резервира следите и огражда периметъра на ПТП ", се споделя в процедурата, която продължава с другите първични отговорности на служителите на реда.

Разписани процедури в Министерство на вътрешните работи явно има, само че дали и какъв брой се съблюдават се вижда при всеки обособен случай, а най-вече си личи пред съда. Защото доказателствата от мястото на престъплението и методът на събирането им са основна и съществена част от всяко едно следствие и от тях зависи дали закононарушението ще бъде потвърдено. Няма закон или различен нормативен акт, съгласно което, в случай че някой служител на реда не направи нещо от процедурите, ще бъде осъден. До такава административна мярка може да се стигне единствено след доказване, че съзнателно е позволено нарушаване. Немарливостта в честия случай не води до санкции.

 Снимката е от 2011 година и е направена в региона, където беше намерено тялото на Яна Кръстева. Тогава на мястото на престъплението, сред боклуците, имаше изхвърлни няколко чифта латексови ръкавици и сини калцуни - каквито проверяващите употребяват при огледите на катастрофи
© Юлия Лазарова

Снимката е от 2011 година и е направена в региона, където беше намерено тялото на Яна Кръстева. Тогава на мястото на престъплението, сред боклуците, имаше изхвърлни няколко чифта латексови ръкавици и сини калцуни - каквито проверяващите употребяват при огледите на катастрофи

Какво ще се случва в Америка

В Съединени американски щати и Англия написаните процедури за обезопасяване на местопроизшествието са по-подробни и в тях категорично са упоменати медиите. След като дойдат на място, служителите на реда оказват първо помощ на нуждаещите се и обезпечават своята сигурност, които са най-важните неща. След това служителите на реда би трябвало да дефинират региона на мястото на престъплението и да го създадат недосегаем за всеки с изключение на за оторизираните полицейски и други чиновници на следствието, както и патолозите. Важното е да запазят целостта на мястото на престъплението, тъй че да не се замърсят доказателствата.

Там от изключителна значимост е жителите и представителите на медиите да бъдат държани надалеч от окръга на случая - освен с цел да се резервира мястото на престъплението, само че и да бъдат сведени до най-малко обществено известните детайлности за случая. Твърде доста информация в публичната сфера може да повлияе на резултата от всяко полицейско следствие. Полицията може също по този начин да издигне палатки или да сложи брезенти, с цел да сведе до най-малко видимостта към мястото на престъплението както на пресата, по този начин и на жителите.

Пристигналите на място служители на реда

т рябва да дефинират всички очевидци на закононарушението и да се уверят, че те ще бъдат държани надалеч от медиите

Че осъвременяването на американските процедури за първичните полицейски дейности е в по-голяма степен от българските, се вижда и от другите им указания. Едно от най-важните неща е първият полицейски екип да запомни и документира по какъв начин е изглеждало всичко, когато са пристигнали. При опция да запише в бележките си всичко, което би трябвало да се реалокира, пренареди или пробие, с цел да влезе екипът. В инструкциите се споделя - служителите на реда да не не помнят опциите на смарт телефоните си, припомня им се, че могат да употребяват функционалностите на записвачката и камерата за видео и фотоси, като се отбелязва, че потреблението му не би трябвало да заплашва сигурността на служителите на реда.

Три са главните първични задания на служителите на реда в Съединени американски щати - основаване на периметър, откриване на придвижванията на обвинените и недопускане на " външни " хора на мястото на престъплението.
Два са типовете периметър, който би трябвало да обезпечат американските служители на реда - за ограничение на обвинените и за опазване на мястото на престъплението. В инструкциите се споделя, че техните дейности или неналичието на такива ще оказват помощ мястото на престъплението да бъде предпазено или унищожено. Напомнено им е, че е мъчно да се реализира неоправдателна присъда без качествени доказателства и по тази причина би трябвало да се резервира мястото на закононарушението. Допълва се, че в по-честите случаи потреблението на полицейска лента може да е задоволително, като е по-добре в началото да бъде разгърната на по-голяма повърхност, която след това може да се понижи, а не противоположното. При по-сериозни произшествия обаче, които обгръщат по-широка област, полицията може да блокира пътя, чиновници да застават на избрани точки или даже да употребяват помощ на други институции.

Указанията не престават с това, че служителите на реда би трябвало да управляват и записват кой влиза и излиза от мястото на престъплението и да се отнасят към събраните данни като към " класифицирана информация ". В инструкциите им е записано също, че полицията може да сътвори охранителен " вход " с указател за отбелязване на преминаващите. Служителите от проверяващите органи подписват отчет и на място и може да се наложи да се явят в правосъдната зала. Освен това, в случай че проверяващите би трябвало да се задържат дълго на мястото на престъплението, дефинира им се място за ястие, пиянство или пушене. В тази част още веднъж се припомня за медиите - да не бъдат допускани, с цел да не опорочат мястото на случая с всички доказателства.

Мнение на доктор Григор Вълков, който сега е юрист, само че има дълготраен опит в системата на Министерство на вътрешните работи по откриване на доста тежки закононарушения, четете на следващия ден в " Дневник ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР