Фасадата на сградите, където някога са се помещавали казармите на

...
Фасадата на сградите, където някога са се помещавали казармите на
Коментари Харесай

Държавата нехае за рушаща се историческа ценност на Варна

Фасадата на постройките, където в миналото са се помещавали казармите на 8 – ми Примоски полк се разпада застрашително и основава сериозен риск за минувачите. Рушащата се мазилка и нестабилни детайли по външната част на постройките съставлява заплаха, както за инцидентно преминаващите хора по тротоара край бул. „ Осми Приморски полк “ по този начин и за възпитаниците и преподавателите от Профеционалната гимназия по текстил и фешън дизайн, която се обитава в зданията, видя кореспондент на Moreto.net.

Някогашните казарми, през днешния ден варненско учебно заведение, са боядисвани няколко пъти, само че това не може да реши казуса с рущащата се мазилка. Вече близо 7 години, макар многочислените писма до МОН, страната не подхваща нищо.
Бившите казарми не са монумент на културата , само че са извънредно свързани с историята на града и страната. Въпреки проблемите с фасадата постройките са извънредно непокътнати в цялостния си тип и с това не престават да съхраняват историята.

За страдание по – огромен ремонт на външната част за последно е юридически през 2009 година, сподели за Moreto.net шефът на Професионалната гимназия по текстил Людмила Начева. Фасадата е боядисвана няколко пъти в последните години, само че това не може да реши въпроса с рушащата се мазилка и по – тежките проблеми, а единствено да пребори следите от непрекъснатите нападения на вандалите с графити и други средства. За оправянето с огромните провали трябват съществени финанси. Такива страната, като притежател на парцела, досега не е отпуснала макар многочислените писма изпращани от школото до МОН от 2016 година насам. Според последните калкулации и направени количествено – стойностни сметки нужната сума е близо 1 млн. лв.. Сега предстоят нови калкулации поради непрекъснато покачващите се цени на услугите и материалите и нова молба към министерството да бъде осъществен належащият ремонт.

За незабавната потребност фасадата да се укрепи приказва и резултатът от инспекцията на Регионалната здравна ревизия, която е излязла с наставление, стана ясно още от думите на шефа на учебното заведение. Тя добави, че в следствие от многочислените писма през последните години най-малко е бил осъществен ремонт на покрива, който също е бил в неприятно положение. Коментира още, че самите здания във вътрешната част нямат проблеми и там средата е безвредна.

Общо 4 са постройките, които употребява учебното заведение и в които в миналото са се помещавали казармите. При построяването на тротоара през последните години се наводняват приземните пространства в част от зданията, което също основава проблеми, сподели още шефът. Тя добави, че им е все по – мъчно да се оправят и с вандалските прояви, макар че са сложили камери по фасадата. Миналата година са откраднати даже тръбите на един от климатиците.

Историята на постройките на казармите, където се обитава Професионалната гимназия по текстил и фешън дизайн
Осми пехотен крайморски, именуван още „ стоманен “, на Н.Ц.В. Княгиня Мария-Луиза полк е формиран под името Осми пеши крайморски полк с декрет № 41 от 12 октомври 1884 година. Той се е сражавал в доста огромни борби по време на освободителните и обединителните войни през 1912 – 1913 и 1915 – 1918 година. Изграждането на казармите стартира през 1895 година. Теренът, върху който се строи, на процедура е в покрайнините на Стара Варна.

Застроява се едно цяло каре заключено сред сегашните улици „ Ген. Колев “, „ Царевец “, бул. „ Осми крайморски полк “ и Чаталджа. Строителите е трябвало да се оправят с денивелацията на терена. Изградени са симетрични композиции, гледащи към настоящия бул.. Между тех минава път стигащ до тогавашния щаб на полка (сградата на остарелия Дом „ Гаврош “). Отсечката съществува и в този момент, само че е заградена с огради, обособили частен паркинг. Едно от зданията, което е безусловно залепено за внушителната висока съвременна постройка на булеварда, е благосъстоятелност на военните. То се явява петата постройка, с изключение на четирите, в които се обитава Професионалната гимназия по текстил. Именно в това пето здание през 1920 се настанява за известно време Морско учебно заведение. Тогава в него се е обучавал и поетът Никола Вапцаров.

След Първата международна война би трябвало да се понижи числеността на бойния състав на полка. Така една част от казармените пространства стопират да се употребяват.

Както излиза наяве, даже и да не са монумент на културата, тези здания носят мощна историческа стойност за Варна и България. Остава и Държавата също да счита по този начин.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР