Фасадата на къщата с папагалите ще бъде преизградена. Новината потвърди

...
Фасадата на къщата с папагалите ще бъде преизградена. Новината потвърди
Коментари Харесай

Община следи реконструкцията на историческа сграда

Фасадата на къщата с папагалите ще бъде преизградена. Новината удостовери за медията ни основният проектант на Община Варна Виктор Бузев. " Няма по какъв начин този обект да бъде въведен в употреба, в случай че не се съблюдава плана. Компромиси няма да направя с този обект. Преизграждането на стената като имитация на истинската фасада е почнало, откакто към този момент вътре в самия градеж няма работа тежка техника. Има свалени калъпи, направени са отливки на всички достоверни орнаменти, които още веднъж ще бъдат сложени по фасадната стена по ул. " Славянска ". Всеки миг тези отливки ще бъдат инсталирани. Категорично декларирам, че прецизно ще следим за спазването на плана до последната запетайка ", разяснява за медията ни арх. Бузев, представен от Varna24.bg.

Припомняме, че същността на плана за новата кооперация, вдигната на мястото на " Къщата с папагалите ", която бе постройка, монумент на културата, е фасадата да бъде непокътната и съхранена за поколенията, втъкана в съвременна нова сграда.

Старата постройка, известна като " Къщата с папагалите " поради архитектурният орнамент на фронтона, изобразяващ два папагала, бе дело на популярният проектант Стефан Венедикт Попов и скулпторът и проектант Кирил Шиваров. Строена е през 1922 година

Според информацията, сложена преди време на оградните пана на градежа, търсената визия за новата постройка е да бъде по-скоро декор, на който се акцентират пропорциите, детайлите на дограмата и фасадната пластика на остарялата фасада, жанр Сецесион.

От осведомителните табели към градежа ставаше ясно още, че това е " Проект с ентусиазъм под мотото " Да вдъхнем живот на старите фасади ".

През септември 2019 година, както медията ни осведоми, фасадата на " Къщата с папагалите " бе съвсем напълно съборена. Тогава от остарялата фасада на постройката беше останала към 1/3, а багери разчистваха отломките от остарелия строеж. Преди време бе отстранена и част от останалата стена и обезпокоени варненци алармираха медията ни, че от " Къщата с папагалите " няма и помен.

Както към този момент стана известно, фасада ще бъде възобновена в достоверния ѝ тип, само че ще бъде вписана симетрично в новата постройка. Така че духът и образът на остарялата къща или най-малко част от нея, фактически да бъдат непокътнати и вписани в новия градеж, като визията му извън ще бъде непокътната, само че вътрешността ще бъде нова и съвременна.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР