Фарук Фатих Озер, основателят и бивш главен изпълнителен директор на

...
Фарук Фатих Озер, основателят и бивш главен изпълнителен директор на
Коментари Харесай

Турският “крипто барон” Фарук Озер започна своята присъда от 11,196 години затвор

Фарук Фатих Озер, създателят и някогашен основен изпълнителен шеф на борсата за криптовалути Thodex, стартира да излежава присъда от 11,196 години затвор за машинация на вложители с милиони.

Thodex, в миналото една от най-големите крипто тържища в Турция, беше употребена от Озер за заграбване на средства от вложители.

Съобщава се, че Озер е направил тази машинация благодарение на членове на фамилията си. Брат му и сестра му също получиха дълга присъда затвор за ролята си в схемата.

Озер и неговите братя и сестри са наказани общо на 43,000 години затвор за финансови закононарушения. След като Thodex се срина през 2021 година, Озер избяга в Албания с инвеститорски активи. Той беше задържан в Албания предходната година с интернационална заповед от Интерпол, екстрадиран в Турция и упрекнат в пране на пари, проведена престъпност и машинация.

Въпреки обвиняванията Озер твърди, че в случай че е имал незаконни планове, не би работил толкоз аматьорски.

В един миг турските медии оповестиха, че Озер е избягал от страната с хардуерен портфейл, съдържащ активи на стойност $2 милиарда. Той основа Thodex през 2017 година, която бързо се трансформира в една от най-големите крипто тържища в Турция.

Присъдите за Озер и фамилията му са измежду най-дългите, произнасяни в миналото от съдилищата в Истанбул. След премахването на смъртното наказване през 2004 година сходни изключителни присъди в пандиза станаха по-често срещани в Турция.

В сходен случай проповедникът на телевизионния фетиш Аднан Октар беше наказан през 2022 година на 8,658 години затвор за измами и полови закононарушения, като минимум 10 от неговите почитатели получиха същата присъда.

Турските съдилища използваха случая на Озер като строго предизвестие към евентуалните извършители, изключително откакто криптовалутите получават известност в страната като се има поради, че доста турци се обърнаха към криптовалутите за отбрана против неустойчивостта на тяхната валута, лирата.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР