Фармацевтите в Благоевград се обявиха против нощните дежурства в аптеките.

...
Фармацевтите в Благоевград се обявиха против нощните дежурства в аптеките.
Коментари Харесай

Благоевградските фармацевти са против нощните дежурства в аптеките

Фармацевтите в Благоевград се оповестиха срещу нощните наряди в аптеките. Подобни смени се плануват, според измененията в закона за медикаментите, оповестиха от Българска национална телевизия.

Фармацевтите се тормозят, че в допълнение ще бъде усложнено финансовото положение на аптеките, които на доста места в региона нямат нужда да работят нощем.

Според ръководителя на районната фармацевтична гилдия Константин Качулев аптекарите са срещу регламентираното въвеждане в закона на нощни наряди и плануваното наказване при отвод.

" През февруари, когато искахме помощ от министър Ананиев, да подкрепи верификацията в аптеките, той сподели, че страната не може да подкрепя частни обекти, тъй като ще нарушим договорите на Европейски Съюз ", съобщи Качулев.

Припомняме, от 9 февруари стартира да работи системата за верификация на аптеките. Около 40% от аптеките са отвън тази система.

Към момента под 1% са денонощните аптеки в България. Няма прецизен брой, тъй като не се води указател.

Според ръководителя на Благоевградската фармацевтична гилдия в този момент принудително се вкарва през закона аптеките да създадат разноски, които няма по какъв начин да покрият. Едно нощно дежурство постоянно работи на загуба, добави Качулев.

По думите му, в случай че аптеката може да си донесе плюс в приходите през дневната промяна, тя покрива нощното дежурство.

Един от притежателите на аптеки - Евгени Антов, сподели, че е спрял нощна промяна, защото не е рентабилно. " Нощната (смяна в аптеките - б.р.) е за чест и популярност, да отговорим на потребностите на популацията, на правото на хората да имат достъп до опазване на здравето. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР