Фармацевтите на протест. Аптеките в цялата страна спират работа за

...
Фармацевтите на протест. Аптеките в цялата страна спират работа за
Коментари Харесай

Защо и докога ще протестират фармацевтите?

Фармацевтите на митинг. Аптеките в цялата страна стопират работа за няколко часа поради готвените промени в наредбата за медикаментите, които се заплащат от Здравната каса и поради обработката на безплатните предписания. По какъв метод те ще обиден работата на фармацевтите?

Фармацевтите стачкуват в цялата страна. Причината е готвените промени в наредбата за медикаментите, които се заплащат от здравната каса и обработката на безплатните предписания. В Бургас аптеките към този момент затвориха в символ на митинг.

Над 80 аптеки в Бургаско, които имат контракти със здравната каса, затвориха за час от 09:00 до 10:00 ч. в символ на митинг. Недоволстват против новата разпоредба, която планува всички медикаменти на един пациент да бъдат трансферирани върху една рецепта. Досега лекарите можеха са да изписват до три медикаменти на рецепта, за което аптеките получаваха такса за обработка. Новата разпоредба ще повлияе на финансирането на аптеките, а въпреки това, съгласно фармацевти, софтуерният развой за нововъведението не е изчистен и ще докара до безпорядък, както при въвеждането на електронните предписания.

Пред някои от аптеките, които през днешния ден затвориха, чиновници раздаваха алегорична почерпка на чакащите клиенти.„ Налага се да затворим аптеката, тъй като измененията, които Министерство на здравеопазването предлага имат капацитета да хвърлят обслужването на пациентите ни в безпорядък, както и да слагат под риск финансирането на цялата активност на аптеката. Тези промени не са съгласувани с фармацевтичния съюз, което е доста значимо, с цел да се случи това безпрепятствено ", сподели Васил Ходжев, Български фармацевтичен съюз.

„ Приготвили сме неща, с които да почерпим нашите пациенти, това е дребна отплата, само че най-много сме подготвени всеки ден да даваме отношение ", съобщи Людмила Константинова, чиновник в аптека.„ За мен като пациент е значимо да има медикаментите, които са тук, постоянно пазаря от тук и в случай че спре да работи със здравната каса и другата спре да работи със здравната каса, какво ще вършим ", пита се
Константин Василев, клиент.

От Здравната каса изпратиха мнение, в което споделят, че измененията ще засилят финансовата дисциплинираност при асимилиране на обществена запас и ще дадат по-широки благоприятни условия за здравно-осигурените пациенти за съблюдаване на установяване терапия без закъснение.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР