Фармацевтичният гигант Johnson & Johnson трябва да плати 8 милиарда

...
Фармацевтичният гигант Johnson & Johnson трябва да плати 8 милиарда
Коментари Харесай

Осъдиха Johnson & Johnson да изплати обещетение от $8 милиарда

Фармацевтичният колос Johnson & Johnson би трябвало да заплати 8 милиарда $ наказателни компенсации на мъж, който преди този момент е спечелил иск за 680 000 $ поради изказвания, че компанията не е предизвестила потребителите си, че на младите мъже, употребяващи антипсихотичното лекарство Risperdal, могат има пораснат гърди.

Присъдата на правосъдния състав от Филаделфия в интерес на ищеца Никълъс Мъри е първият случай, при който фармацевтичната компания е наказана и би трябвало да заплати наказателни компенсации по дело против лекарството Risperdal. Висящите каузи единствено за този медикамент са хиляди, написа Reuters.

" Това жури, както и други правосъдни заседатели по други правосъдни разногласия, наложи наказателни компенсации на корпорация, която избра облагите над сигурността и облагите над пациентите. Те избират милиардите пред децата ", обявиха в взаимно изказване юристите на Том Клайн и Джейсън Иткин, които съставляват Мъри.

От своя страна компанията намира присъдата нереална. Обезщетението, което ще би трябвало компанията да заплати, било несъразмерно с първичната компенсационна присъда в този случай. Също по този начин правосъдните заседатели нямали опция да чуят доказателства за изгодите от лекарството. Според отбраната на компанията присъдата ще бъде анулирана.

Професор Каарл Тобиас от Училището по право към Университета в Ричмънд е на мнение, че присъдата ще бъде понижена. Според него обаче по-важното е, че присъдата изпраща доста ясно известие.

Тобиас добави, че присъдата може да бъде знак за това, че компанията следва да бъде изправена пред други, по-големи компенсации за други случаи на вреди вследствие използването на Risperdal.

" Видът доказателства в такива процеси може да убеди друго правосъдно съвещание или арбитър да направи нещо сходно ", сподели той.

Мъри, сходно на други мъже ищци в всеобщия правосъден развой против Risperdal, твърди, че са му пораснали гърди, откакто лекарството му е било предпосано. Тогава той бил малолетен.

Иначе лекарството е утвърдено от Американската организация по храните и медикаментите през 1993 година. То се употребява за лекуване на шизофрения и случаи на биполярна маникалност при възрастните.

Ищците по делото настояват, че J&J не е предизвестил потребителите си за риска от гинекомастия - развиването гърди при мъжете вследствие разгръщане на млечните жлези. Лекарството също по този начин се предписвало и на деца.

В хода на процеса 26-годишният Мъри показва почнал да приема Risperdal по наставление през 2003 година, когато психолог му сложил диагнозата разстройство от аутистичния набор.

През 2015 година жури реши Johnson&Johnson да заплати 1,75 милиона $ на Мъри поради небрежността да упоменат за страничния резултат. Апелативен съд през 2018 година удостоверява присъдата, само че смъква компенсацията до 680 000 $. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР