Фармацевтичната компания Астра Зенека е информирала ЕС, че ще съкрати

...
Фармацевтичната компания Астра Зенека е информирала ЕС, че ще съкрати
Коментари Харесай

Астра Зенека ще достави едва 40% от поръчаните ваксини в ЕС

Фармацевтичната компания " Астра Зенека " е уведомила Европейски Съюз, че ще редуцира доставките си на имунизацията си против ковид за блока с 60 % на 31 милиона дози през първото тримесечие на годината поради индустриални проблеми, предадоха международните организации.

Новината е още един удар по акцията на Европейски Съюз за имунизиране, откакто Пфайзер/Бионтех забавиха доставките на тяхната ваксина през седмицата.

Очакваше се, че АстраЗенека ще достави към 80 милиона дози в 27-те страни членки до края на март. Компанията възнамерява начало на доставките в Европейски Съюз на 15 февруари. Европейската организация по медикаментите разгласи, че може да вземе решение за имунизацията на АстраЗенека на 29 януари.

Говорител на компанията съобщи, че няма да има забавяне в плануваното начало на изпращането на имунизацията, в случай че се получи утвърждение от Европейски Съюз, само че първичните количества ще бъдат по-малки поради понижаване на продукция в индустриален обект от веригата за европейски доставки.

" Ще доставим десетки милиони дози през февруари и март на Европейски Съюз и ще продължим да усилваме индустриалните размери ", добави говорителката, без да загатва съответни количества.

" Представители на АстраЗенека оповестиха закъснения в доставката на ваксини по отношение на предвижданията за първото тримесечие на годината ", написа в Туитър европейската комисарка по опазване на здравето Стела Кириакидис.

" Европейска комисия и страните членки показват дълбокото си неодобрение по този въпрос. Настоявахме за прецизен график на доставките въз основата, на който страните членки да възнамеряват имунизационните си стратегии, при изискване че бъде позволено стартирането на пазара на имунизацията ", добави тя.

Предимството на имунизацията на АстраЗенека/Оксфорд е това, че е по-евтина за производство спрямо съперниците си. Тя е по-лесна за депозиране и превозване. Ваксината на АстраЗенека/Оксфорд е с вирусен вектор, която взима за основа различен вирус (аденовирус на шимпанзе), трансформиран и приспособен, с цел да се бори с Ковид-19.

Европейски Съюз има договорка за закупуването на минимум 300 милиона дози от АстраЗенека с алтернатива за спомагателни 100 милиона дози. Компанията се е заела да достави над 3 милиарда дози по света.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР