Фармацевти започват ефективни протести. Това решение взеха на среща в

...
Фармацевти започват ефективни протести. Това решение взеха на среща в
Коментари Харесай

Фармацевти започват ефективни протести, затварят аптеки за по два часа

Фармацевти стартират ефикасни митинги. Това решение взеха на среща в Пловдив, от сектора, като желанието им е да затварят аптеки за по два часа.

По думите на Аделина Любенова, ръководител на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в Българи, фармацевти са застрашени от банкрут заради липса на надценки и неспособност да се конкурират с веригите от аптеки, свързани с дистрибутори и производители. Засегнати са всички аптеки, само че главно независимите, които не са обвързани с дистрибутор “, изясни тя.

„ Ако в по-големите градове аптеките могат да си разрешат да спрат работата си с НЗОК, то в дребните градове значи, че ние би трябвало да затворим аптеките “, сподели Милена Каменова, която е магистър-фармацевт и притежател на аптека в пловдивското село Цалапица.

„ За 500 предписания повече, ние сме получили 50 лв.. Това значи, че аптеката 8 дни в месеца работи гратис за НЗОК “, сподели Пенка Минева, притежател на аптека в малко обитаемо място.

„ На 3 юли аптеките в град Ямбол няма да обслужват жители от 14 до 16 часа поради измененията в Наредба 4 – това е нашата протестна нота “, добави и Константин Попов, който е магистър-фармацевт от Ямбол.

От сектора не поддържат измененията, инициирани от Министерството на здравеопазването, които касаят Наредба 4, заради неналичието на предварителни разбори и планове. Те подчертаха, че бюджетът на Националната здравноосигурителна каса е написан при започване на годината, а измененията за увеличената реимбурсация на медикаментите за лекуване на сърдечно-съдови болести настъпват през април, без да бъде потърсено тяхното мнение.

Собствениците на аптеки упорстват за въвеждане на закрепена надценка на всяко лекарство, отпускано на пациентите по самостоятелните им контракти с касата, с цел да могат да покрият разноските си.

И сигнализират, че ще извършват своите професионални отговорности, само че не при сегашните финансови условия, които не прибавят стойност на техния труд.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР