Фармацевти алармират: Има логистичен проблем с доставките на лекарства.За проблемите,

...
Фармацевти алармират: Има логистичен проблем с доставките на лекарства.За проблемите,
Коментари Харесай

Фармацевти алармират: Има логистичен проблем с доставките на лекарства

Фармацевти сигнализират: Има логистичен проблем с доставките на медикаменти.

За проблемите, свързани с достъпа до медикаменти и фармацевтични услуги в България,

приказваха на конференция в Сандански представители на Българския фармацевтичен съюз (БФС).

В началото ръководителят на БФС Димитър Маринов уточни, че преди 17 години на същата дата е

била учредена организацията на магистър-фармацевтите „ Български фармацевтичен съюз “.
Една от главните задания и цели, които си е сложил съюзът,
е точно достъпът до лекарствени артикули и фармацевтични услуги, сподели секретарят на БФС Светослав Крумов. Той изясни, че ролята на фармацевта е точно да пази обществото от несъразмерна приложимост на медикаменти и да понижава публичните разноски. Лекарствата би трябвало да са налични в задоволителни количества, с цел да задоволят потребностите на пациента, само че също така те би трябвало да бъдат и в аптеките, а не в хранилища. За да може да се случва това, би трябвало да има добре развита съперника и национална дистрибуторска мрежа, която да ги достави, разяснява Крумов, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите му в България, с изключение на индустриалните и логистични проблеми, има и други особености. „ България е една от дребното страни, които нямат действителна визия каква е използването на медикаменти в страната “, сподели Крумов. Той уточни, че статистика се води само във връзка с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). От БФС желаят всички медикаменти по лекарско наставление да бъдат изписвани и изпълнявани напълно с електронна рецепта, с цел да може да има справедлива информация какво се използва и какво е належащо, сподели Крумов.

Той уточни, че у нас цените на лекарствените артикули са най-ниски и постоянно медикаментите стават обект на така наречен „ успореден експорт “. По думите му и при търговията на едро има нелоялни практики. Крумов изясни, че съгласно фармацевтичния съюз доста повече медикаменти би трябвало да се възстановяват на по-голяма стойност.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР