Фамилната хиперхолестеролемия (ФХ) е наследствено заболяване, за което специалистите твърдят,

...
Фамилната хиперхолестеролемия (ФХ) е наследствено заболяване, за което специалистите твърдят,
Коментари Харесай

Тест показва какъв е фамилният ти отпечатък на холестерола

Фамилната хиперхолестеролемия (ФХ) е наследствено заболяване, за което експертите настояват, че към момента е незадоволително диагностицирано. То се характеризира със повишени стойности на неприятния холестерол (LDL-холестерол) в кръвта, което е главен фактор за настъпване на сърдечно-съдов случай като инфаркт и инсулт.

Заболяването се унаследява в от 25% до 50% от случаите, а хората, страдащи от ФХ, имат високи равнища на LDL още от раждането си. Често при тези пациенти има заплаха от прибързано развиване на сърдечно-съдови болести и коронарна болест на сърцето, която може да докара до сърдечен удар.

Засегнати от ФХ в България са близо 14 000 души, а в международен мащаб са към 35 милиона души. Медицинските експерти са безапелационни, че недиагностицираните пациенти живеят в непрекъснат риск от преждевременни сърдечно-съдови болести и произшествия. Сърдечният удар в този случай може да бъде даже съдбовен. В същото време болестта може да бъде следена сполучливо с лекарства, наречени статини в композиция с биотехнологични лекарствени артикули. Гените не могат да бъдат изменени, само че пациeнтите, страдащи от ФХ, биха могли да управляват болестта и да избегнат рисковете.

Приемът на подобаваща терапия намалява високите равнища на холестерол в кръвта. Освен това е нужна и смяна в хранителния и двигателния режим, а също и прекъсване на тютюнопушенето. Здравословният хранителен режим би могъл да намали равнищата на холестерола с 5 до 10%. Физическата интензивност понижава болесттите на сърцето и кръвообръщението. Специалистите предлагат най-малко 150 минути умерено интензивни извършения седмично.

За повишение на информираността във връзка с ФХ у нас започва акция под надпис " Какъв е твоят семеен отпечатък? ". Тя се организира от биотехнологичната компания Амджен България в партньорство с Дружество на кардиолозите в България, Федерация Български пациентски конгрес (ФБПФ) и съдружие " Кардиология и фамилна хиперхолестеролемия България ".

Целта на акцията е да покаже признаците на ФХ, рисковете от появяването на сърдечно-съдови произшествия, нуждата от ранна диагностика, лекуване и надзор над заболяването.

Кампанията дава опция на всеки да дефинира своя риск от болестта с къс тест във Фейсбук страницата на " Какъв е твоят семеен отпечатък? ". За по-малко от минута отговорите на основни въпроси дават визия за фамилната анамнеза и шанса пациентът да е притежател на болестта.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР