Фалшивите профили във Фейсбук са между 60 и 90 млн.,

...
Фалшивите профили във Фейсбук са между 60 и 90 млн.,
Коментари Харесай

Между 60 и 90 млн. са фалшивите профили във Фейсбук, ЕК с мерки срещу дезинформацията преди изборите

Фалшивите профили във Facebook са сред 60 и 90 млн., а 3-4% от наличието в обществената мрежа е подправена информация.

Това съобщиха зам.-председателят на Европейска комисия Андрус Ансип, зам.-председателя на Европейска комисия Федерика Могерини и комисарите Мария Габриел, Джулиан Кинг и Вера Йоурова на конференция в Брюксел.

Около 80% от профилите в Twitter, разпространявали подправени вести на предходните избори, са още дейни, оповестиха те.

Европейската комисия готви ограничения против дезинформацията в обществените мрежи преди изборите за Европарламент през 2019 г. 

Европейска комисия желае от Facebook, Туитър и други медийни платформи да изготвят отчети за подправени вести всеки месец, с цел да се понижи разпространяването на подправени вести. 

Комисията ще отдели и повече средства за това, като се сътвори система за ранно предизвестие, която да алармира държавните управления. 

ЕК увеличава бюджета на външнополитическата работа на Европейски Съюз по стратегически връзки (StratCom), основана за борба с дезинформацията. За работата на тази група през 2019 година ще бъдат отделени 5 милиона евро при бюджет от 1,9 млн. евро за тази година.

Планът е част от опитите за прекъсване на опитите за съветска интервенция на Запад посредством дезинформационни акции. Русия отхвърли неведнъж тези обвинявания, изключително що се отнася до интервенция на президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година

Според Ансип обаче има безапелационни доказателства, че Русия е главен източник на дезинформация в Европа. 

" Дезинформацията е част от военната теория на Русия и част от тактиката ѝ да разделя и отслабва Запада ", разяснява той.

Според Брюксел Русия влага доста повече средства за дезинформация. 

Москва инвестира в съвременно оборудвани държавни медийни организации със стотици публицисти зад граница, целящи да развенчават това, което Русия назовава нападателна западна агитация, с медийни канали като Sputnik и RT. Освен това се поддържа висока интензивност в обществените медии.

" Пет милиона евро за битка с подправените вести отпуска Европейска комисия, което не е задоволително предвид на това, че Русия дава 1.1 милиарда евро на година, има 1000 работещи на цялостно работно време. Правят " активное мероприятие ", 85% от напъните им отиват за разпространението на неистини. Не можем да позволим интернет да се трансформира в Дивия Запад, където става каквото пристигна – и ние ще преразгледаме нашите варианти, в това число регулацията, в случай че платформите не покажат задоволителен прогрес във връзка с дезинформацията ", подчерта еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг.

Подходът на Европейска комисия за отговор на дезинформацията ще е да информира хората.

Ще подкрепим качествените медии и прозрачността в средствата за всеобща информация. За тази цел ще бъдат заделени 61 млн. евро. В момента публицистите се оправят сами, а не се сплотяват, обявиха еврокомисарите. 

" В проекта за деяние, който представяме през днешния ден, се планува основаването на система за ранно предизвестие, както и мониторинг на използването на Кодекса за положителни практики за битка с разпространяването на дезинформация онлайн. В интервала януари-май 2019 мониторингът ще е месечен, съсредоточавайки се върху тъкмо избрани знаци от Кодекса. Целта е да се обезпечи бързо и дейно осъществяване на уговорките, като Европейска комисия ще
ревизира направеното със съдействието на Европейската група на регулаторите за аудиовизуални медийни услуги (ERGA) ", съобщи Мария Габриел.

" Нямаме време за губене, би трябвало да действаме бързо. Ще продължа да поставям всички старания, с цел да се подсигурява, че платформите извършват своите задължения. Няма да се поколебаем да предложим нови ограничения, в случай че не забележим ясни и
измерими резултати “, подчерта тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР