Фалшивите новини са една от най-големите заплахи за демокрацията и

...
Фалшивите новини са една от най-големите заплахи за демокрацията и
Коментари Харесай

Експерти: Нужни са програми за медийна грамотност и разпознаване на фалшиви новини

Фалшивите вести са една от най-големите закани за демокрацията и свободния спор. Нужни са стратегии за медийна просветеност, тъй че жителите да имат метод да разпознаят подправените вести и по този начин те да нямат бъдеще.
Това са единствено част от мненията на водещи медийни специалисти, които вземат участие в панел, отдаден на подправените вести, на Шестия международен конгрес на осведомителните организации, проведен от Българска телеграфна агенция.

Българската телеграфна организация в детайли осведоми за изказаните отзиви в понела, чиито модератор е доктор Фарид Аяр, общоприет секретар на Федерацията на арабските осведомителни организации FANA.

Томас Кент, преподавател в Колумбийския университет в Съединени американски щати и експерт по журналистическа нравственос и рисковете, съпътстващи подправените вести, приказва за това по какъв начин осведомителните организации да се приготвят за новата вълна подправени вести. Според него е проблематично дали новинарските организации сами въобще могат да се оправят с казуса. Те не разполагат с вълшебна пръчка, с която да победят това феномени, сподели Кент. Ако обаче организациите обединят напъните си с обществото, могат да съумеят, сподели той.

Заплахите съгласно Кент са няколко - подправени видеоклипове, които демонстрират хора и държавни глави, които произнасят неща, които действително в никакъв случай не са произнесени от тези персони. Този вид клипове и аудиосъдържание мъчно се разпознават даже и от специалисти, което е огромен проблем, тъй като могат да подлъжат хората да извършат рискови неща, счита преподавателят в Колумбийския университет в Съединени американски щати. Всичко това подкопава доверието в същинското наличие, което се създава от медиите, сподели Томас Кент.

По думите му сега се следи демократизация на подправените вести - от ден на ден хора се научават по какъв начин да основават такива вести, има даже програмен продукт за тяхното основаване и той става все по-достъпен. Кент даде образец с подправено 3-минутно видео, пуснато през предходната година от името на Би Би Си, което по обществените мрежи съобщаваше за повреда в АЕЦ в една от някогашните руски републики. Новинарските организации основават уеб сайтове за инспекция на обстоятелствата, само че злонамерените играчи вършат същото, с цел да подкопаят доверието в формалните уеб сайтове за инспекция на обстоятелствата. Това съгласно Кент основава голяма заплаха за организациите и за публичната сигурност, тъй като те могат да имитират всеки един артикул, основан от организациите.

Новинарските организации не могат да спасят света, само че могат да подхващат съществени стъпки да защитят себе си и обществото от подправените вести, безапелационен е преподавателят в Колумбийския университет. Той предложи всички публицисти в организациите да бъдат подготвени по отношение на заплахите, които крият подправените вести. Кент предлага организациите да имат екипи за бързо реагиране против подправените вести. Кент сподели още, че най-вредните подправени вести се популяризират по каналите за замяна на моментни известия като What`s up и Telegram. Той изрази страдание, че към момента организациите нямат работещи канали за инспекция на информацията и предложи те да назначат един-двама кореспонденти, които да засичат подправените вести. Новинарските организации са мощна преграда против подправените вести, заключи Томас Кент.

За нарушеното през днешния ден доверие в индийските медии описа Сидхарта Дюби, учител по публицистика в университета Ashoka в Индия. Той подкрепя основаването на център в Ню Делхи за журналистическа нравственос. По думите му публицистите в медиите в Индия непрекъснато се сблъскват с подправени вести, които обслужват политическия дневен ред.
Приключилите преди няколко седмици избори в Индия бяха придружени от голям брой подправени вести, сподели Дюби. Той даде и още един образец от ноември 2016 година, когато в Индия е обявено, че огромни купюри банкноти ще се изземват назад от банката. На идващия ден пред банките в страната имаше големи опашки, сподели Дюби. Всичко това е придружено от всеобщи офанзиви по What`s up, където жители бяха призовавани да се свържат с банките, с цел да си върнат кредитните карти, които са с подправени чипове, описа Дюби.

По думите му подправените вести са най-големият камшик за Индия сега, където има над 105 000 периодически издания и вестници, ежедневно се продават 100 млн. копия вестници, а многомилионното население е интензивно в обществените мрежи.

Тези над 105 000 вестника нямат задоволително експерти, които да ревизират обстоятелствата и да се борят с подправените вести, добави Дюби. Екипите не са добре интегрирани в публицистичната гилдия, а доста от редакторите държат експерти за инспекция на обстоятелства единствено на повикване, сподели той. Много публицисти, които в този момент се причисляват към гилдията, въобще не са обучавани по какъв начин да поверяват обстоятелствата, а когато публицистите желаят да бъдат подготвени, те не срещат поддръжка на управлението, добави той. По думите му рисковото при подправените вести е, че в доста случаи се стига до смъртни случаи. За образец той уточни видео, пуснато от пакистанец, за изчезнали татковци и деца, редактирано в Индия.

WAM, осведомителната организация на Обединените арабски емирства (ОАЕ), работим с министерството на образованието по план за медийна просветеност и образование на хора в министерството да разчитат и усвояват подправени вести. Това описа изпълнителният шеф на WAM Мохамед Джалал Алраиси.

Новите канали са огромно предизвикателство за организациите, по тази причина ние би трябвало да сме доста по-бързи и достоверни и всички ние, публицистите, би трябвало да разработим канали за инспекция на обстоятелствата, сподели Алраиси. В ОАЕ има разнообразни религии, културни особености и езици и надлежно - разнообразни вести, които би трябвало да отразяваме, по тази причина би трябвало да сме способни да осигурим инструментариума за работещите и да сме подготвени да реагираме във всевъзможни спешни обстановки, добави той.

WAM е създала приложение, в което полевите публицисти да качват материали, и оттова по най-бързия метод то влиза в излъчванията на организацията. WAM има и портал, който предава информация на 13 езика.

В АП има цели екипи, които се занимават единствено с инспекция на обстоятелствата, и работата на тези екипи разрешава да не публикуваме неверна информация, сподели Ана Джонсън, шеф на новините в Европа и Африка, Асошиейтед прес (АП), Съединени американски щати.

Точността, обективността и достоверността са в сърцевината на задачата на АП, по тази причина всички ние имаме потребност от рамо, с цел да устоим на подправените вести, добави Джонсън. Тя сподели, че от началото на тази година АП е почнала партньорство с Facebook по отношение на оповестените там вести. Но освен Facebook е изправен пред компликацията да отсее подправените вести, разяснява тя.

Ерик Уишарт, основен редактор на специфичните планове в организацията Франс прес, заключи казуса с подправените вести и дезинформираността в четири съществени групи - доверие, партньорство, информираност и просветеност на медиите, и бистрота. Той разгласи, че скоро ще излезе написан от него справочник с правила за онлайн публицистика.

Уишарт описа за платформата InVid, създадена особено за инспекция на достоверността, както и за CrossCheck - друга стратегия за инспекция на данните.
Доверието към този момент не е нещо, което се подразбира, по тази причина медийната просветеност би трябвало да се предизвиква, заключи представянето си Ерик Уишарт.

На всички тези трендове с подправените вести може да се огледа като на корупция, сподели Олександър Харченко, шеф на Укринформ. Това по думите му е закононарушение като прането на пари, по тази причина и прането на вести би трябвало де се трансформира в закононарушение.
Прозрачността и информираността са най-хубавите средства против прането на пари, само че за прането на вести - не знаем, добави той. Затова, по думите му, не можем да кажем кое от двете закононарушения е по-тежко - прането на пари или прането на вести.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР