Фалшивите новини бяха сравнително необичаен проблем преди, но през последното

...
Фалшивите новини бяха сравнително необичаен проблем преди, но през последното
Коментари Харесай

Инфографика: Как да откриваме фалшивите новини

Фалшивите вести бяха относително необикновен проблем преди, само че през последното десетилетие и изключително по време на пандемията от COVID-19, възходящата консумация на новинарско наличие усили и дезинформацията.

Има разнообразни типове подправени вести, като не всички са основани съзнателно с желанието да излъгват читателя. Някои стартират като отзиви или смешки, които вследствие на неверна интерпретация и изменяне във времето се трансформират в неистинни обстоятелства.

Как можем да определим една информация за подправена?

Няколко фактора оказват помощ за инспекцията на една вест:

Източникът. Разгледайте уеб страницата, с цел да се уверите, че е законен, проверете раздела за контакти, с цел да установите кой стои зад споделената информация и дали изобщо става дума за новинарски уебсайт.

URL адресът. Обръщайте внимание на имената на уебсайтовете, които посещавате – някои от тях звучат неуместно и могат да подскажат за липса на меродавност.

Текстовете. Имат ли те граматични неточности, употребяват ли се пресилване и драматизъм в тях? Това може елементарно да се жигосах като фабрикувано наличие, защото множеството реномирани източници имат високи стандарти в това отношение и заобикалят изрече, който може да провокира една или друга страст.

Информацията. Проверете дали има сходна на нея в други уеб страници, дали има пресилване и заблуждение в заглавието, които да примамват материалът да бъде прочетен.

Авторът. Разгледайте биографията му, проучете го онлайн. Надежден ли е, съществува ли фактически подобен човек?

Подкрепящи източници. Кликнете върху вградените линкове, когато има такива, с цел да ревизирате достоверни ли са те и имат ли връзка с оповестения материал, или са нерелевантни, и даже по-лошо – манипулирани.

Датата. Понякога по-старите вести се споделят още веднъж, с цел да привлекат внимание.

Вашето користолюбие. С възхода на мнителната публицистика помислете за плануванаъа публика на даден материал и дали вашите лични убеждения могат да повлияят на преценката ви за неговата правота.

Експертите. Ако ви се стори, че има нещо неправилно в един журналистически материал, можете да опитате да се обърнете и към специалист в тази област или да ревизирате уеб страница за инспекция на обстоятелствата – такива са AP Fact Check и Washington Post’s Fact Checker.

Още информация по тематиката вижте в инфографиката на Visual Capitalist.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР