Фалшиви се оказаха слуховете, че от чешмите на територията на

...
Фалшиви се оказаха слуховете, че от чешмите на територията на
Коментари Харесай

Отровни слухове текат от чешмите в София

Фалшиви се оказаха слуховете, че от чешмите на територията на Столичната община тече вода със наличие на радиоактивни детайли и тежки метали като живак и олово.

Водата е годна за пиянство и дава отговор изцяло на всички условия, увериха в неделя, 20 май, институциите, виновни за следенето и контрола на качеството на водата. Сигнал, че има клюки за тежки метали, пусна депутатът от Българска социалистическа партия Таско Еременков на страницата си във фейсбук на 19 май. Още същия ден на тази информация са реагирали “Софийска вода ” АД и Регионалната здравна ревизия в София.
“Дружеството е събрало проби от водоизточниците на столицата и от разнообразни сектори на водопреносната мрежа, а ние – от крайните консуматори, от това, което тече от чешмите. Нарушения няма в нито една проба ”, увериха пред “Труд ” от РЗИ-София.
 Схема на водоснабдяването на София, която включва пътя на водата от водопроводите до резервоарите и пречиствателните станции за питейна вода. Схема на водоснабдяването на София, която включва пътя на водата от водопроводите до резервоарите и пречиствателните станции за питейна вода.
Лабораторните проби на всички индикатори за качество на питейната вода са в норма, удостовери пред вестника и основният държавен здравен контрольор на България доктор Ангел Кунчев. Водоизточници на София са язовирите “Искър ” и Бели Искър ”

Чакат се само резултатите от микробиологичните проучвания, защото при тях от софтуерна позиция се изисква несъмнено време, уточни той, само че добави, че терзанията са безусловно неоснователни.

Д-р Кунчев акцентира, че пробите са взети, както на входа на пречиствателните станции, където влиза “суровата вода ”, по този начин и на изхода, след пречистването й. И на двете места тя дава отговор на нормите и на условията.

Въпреки това, за в допълнение успокоение на жителите, Столичната община е поскала още един път спомагателни проучвания. Кметът на София Йорданка Фандъкова написа в профила си във фейсбук, че “не дава отговор на истината популяризираното анонимно известие в обществените мрежи, в което се твърди, че водата на София е с нарушено качество. Поискала съм от “Софийска вода ” да разгласява данните от лабораторните проучвания, които се вършат при денонощния мониторинг на водата.  Възложила  съм да бъдат взети спомагателни проби от разнообразни точки от водопреносната мрежа и да се изследват по всички индикатори за в допълнение успокоение на жителите на София ”. Фандъкова уточни още, че “всеки сигнал, който бъде получен, се предава за проучване в Лабораторно изследователския комплекс, който следи качеството на водата по целия є път от язовирите “Искър ” и “Бели Искър ” до доставянето на потребителите ”.

Пред “Труд ” инженерът проф. Жеко Ганев изясни, че поради интензивните дъждове и в резултат на това, че регионът на язовир “Искър ” е значителен, има опция водите да съдържат следи от тежки метали. Това не е извънредно. Пречиствателната станция обаче има опция, поради методите, които се употребяват посредством коагуланти, да в профил замърсяването.

От РЗИ-София, от своя страна, приканиха жителите да черпят информация единствено от достоверни източници, каквито са институциите.

Междувременно Столичната община алармира способените институции да открият първоизточника на анонимното погрешно изказване.

Софийска вода:
140 хиляди
разбора на 8000 проби се вършат годишно


Контролни проби на водата се взимат в най-различни точки на водопреносната мрежа, а годишно се вършат над 140 000 разбора на 8000 проби. Качеството на водата се следи от Лабораторно изследователския комплекс на “Софийска вода ”по целия є път от язовирите “Искър ”и “Бели Искър ”, през пречистването и доставянето до домовете на потребителите. Това увериха от акционерното сдружение. На уеб страницата на “Софийска вода ”са качени резултатите от всички проби на водата от 19 май.

“Преди два месеца Лабораторно изследователския комплекс, който е измежду най-модерните в страната, обогати обсега на упълномощените проучвания и към този момент може да прави освен наложителните по разпоредба проучвания, включително и за живак, само че и спомагателни микробиологични разбори на утайки и артикули, употребявани в пречистването на води като белина и стоманен трихлорид, проучвания за съществуване на уран, органични замърсители и други ”, допълват от сдружението.

ГЕРБ дават Таско Ерменков на прокуратурата
Социалистът: Една седмица никой не взе отношение

От ГЕРБ дават депутата от Българска социалистическа партия Таско Ерменков на ДАНС и прокуратурата. Причина за това станаха изказвания на народния представител от 19 май във “Фейсбук ”, че водата на софиянци е отровена.
Вчера на ексклузивен брифинг депутати от ГЕРБ приканиха социалиста да каже от кого му е подадена тази информация и желаеха отговор от БЕС застава ли зад написаното в обществената мрежа от аления народен представител.
Малко преди брифинга на ГЕРБ самият Ерменков, който разбуни духовете с информацията, че е негодна за пиянство чешмяната вода в столична община, благодари на ДАНС за бързата реакция. “Споделената от мен тук във Facebook паника за положението на водата в София, по отношение на многочислените сигнали до мен по телефона и на персонални известия, не е останала без внимание от господин Димитър Георгиев, ръководител на Държавната организация ”, написа в неделя националният представител.
В поста на Ерменков се споделя още: “В персонален диалог ме осведоми (г-н Георгиев, бел. ред), че сходна информация към този момент от седмица се носи из София. Съобщи ми също по този начин, че няма учредения за паника ”.
Социалистът разяснява и предходния си пост от 19 май, който точно провокира суматоха у столичани. “Смятам, че е мое обвързване да отвръщам на паниките на жителите и да алармирам за тях. Виждате, че има резултат ”, показва депутатът, питайки риторично: “След като от една седмица това се върти из общественото пространство, за какво никой не взе отношение? ”.

Водоснабдяване на София
4000
километра път
подземен


„ Водопровод Искър ” е главен снабдител на вода за град София
Каскада Искър е хидротехническо оборудване, обезпечаващо енергийните и питейни потребности на София и Софийската агломерация. Тя действа на две равнища с четири язовира, шест напорни деривации, четири пречиствателни станции за питейна вода, четири водноелектрически централи, реверсивни тунели и местни водохващания. Пътят на водата подземен е дълъг над 4000 км.
Водоснабдяването на София-град става посредством водопроводите Витошки, Рилски, „ Пасарел – София ”, „ Върховна спешна връзка ”, „ Искър ”, втора водопроводна нитка и тръбопровод за условно чиста вода. Първият е построен при „ Каменно здание ”високо на р. Боянска. Водата доближава до Водноелектрическа централа „ Бояна ”. След централата водата минава в контейнер „ Бояна ”.
„ Рилският тръбопровод ”е с обща дължина 67,5 км. В него се вкарват още и водите от р. Бели Искър, събрани от водосбора и след язовирна стена и от р. Леви Искър. „ Рилският тръбопровод ”довежда водата до контейнер „ Лозенец ”.
От Водноелектрическа централа „ Пасарел ”, която се зарежда с вода от язовир „ Искър ”, стартира гравитачният тръбопровод, който дoстига до пречиствателната станция за питейна вода (ПСПВ) „ Панчарево ”.
След влизане в употреба на пречиствателна станция за питейна вода „ Бистрица ”е спряно взимането на вода от водопровода „ Върховата спешна връзка ”.
Boдoпpoвoд „ Искър ”е напорна деривация за довеждане на 13,50 м/cek вода от язовир „ Искър ”до пречиствателна станция за питейна вода „ Бистрица ”и пречиствателна станция за питейна вода „ Панчарево ”. С въвеждането на този тръбопровод в употреба при започване на 1999 година, той става главен снабдител на вода за град София.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР