Фалшивата новина: НАТО подготвя широкомащабен конфликт в Черно море“. По

...
Фалшивата новина: НАТО подготвя широкомащабен конфликт в Черно море“. По
Коментари Харесай

МС: Фалшивата новина е, НАТО подготвя „конфликт в Черно море“ и Варна ще е военноморска база

„ Фалшивата вест: НАТО приготвя „ широкомащабен спор в Черно море “. По време на форума в Давос се обсъждало Варна да бъде употребена за такава военноморска база “.

Това опровергаване разгласиха в профила си във Facebook от Министерски съвет.

Две години след началото на войната на Русия против самостоятелна Украйна опитите за зловредно манипулиране на информация не престават, в това число за понижаване на доверието към Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО), към която България се причисли преди 20 години, пишат от държавното управление.

„ Всички качества на НАТО са ориентирани към въздържане и защита, като решенията подлежат на либерален и политически надзор. Дори единствено разискване на експанзия против други страни е на практика невероятно, защото това опонира на основополагащия документ на НАТО - *Вашингтонския контракт. България възнамерява основаване на Координационен детайл за ситуационна информираност, което няма нищо общо с понятието „ военноморска база “ и не включва разполагане на военноморски средства. България има право да получава цялостна ситуационна картина на ситуацията по море, точно заради потвърдено нападателните дейности на Русия, включително посредством блокиране на забележителна част от българската Изключителна икономическа зона в Черно море “, прецизират от Министерски съвет.

„ Руската агитация неслучайно насочва вниманието точно към Варна. Това е градът, който Москва двукратно бомбардира през Първата международна война, с цената на редица жертви измежду цивилното население и обилни опустошения на жилищни здания. НАТО не разисква своите дейности в обществени формати. В този смисъл, изказвания за полемики на такава тема в Давос са очевидна дезинформация “, се споделя още в опровержението.

*Според Член 5 на Вашингтонския контракт страните се съгласяват, че при положение на въоръжено нахлуване всяка от тях ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора. Това на практика значи, че в случай че агресор нападне страна членка на НАТО, това се смята за нахлуване против всички страни в Алианса.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР