Фалшива новина. Така директорът на Сиела Норма Веселин Тодоров отговори

...
Фалшива новина. Така директорът на Сиела Норма Веселин Тодоров отговори
Коментари Харесай

Сиела Норма отрича за нови неизвестни машини, от ЦИК казват друго

Фалшива вест. Така шефът на " Сиела Норма " Веселин Тодоров отговори на въпрос какво се случва и за какво се появиха за гласоподаване, за които ЦИК твърди, че не е знаела до момента.

Според Тодоров, това са машини, планувани за сервизна поддръжка. Въпросът обаче е, че зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов съобщи, че не знае какъв брой тъкмо машини за планувани за сервизна поддръжка т.е. за аварийни елементи, а Тодоров твърди, че са общо 427. Според Томов, това е вписано в контракт от февруари, 2021 година, сключван с предходния състав на ЦИК, само че занапред сегашната ЦИК ще ревизира контракта.
 Димитров: ЦИК научи за новите 150 машини от прокуратурата Димитров: ЦИК научи за новите 150 машини от прокуратурата
Централната изборна комисия е научила от прокуратурата за нови 150 машини за гласоподаване. Това съобщи за БГНЕС Димитър Димитров, замес...

" Всички машини сме заявили авансово пред ЦИК и те влизат в общата численост 427, които са планувани за ремонт ", съобщи Тодоров.

" Имаме контракт, който изпълняваме. Машините са разказани по контракт и ще бъдат употребени при потребност за елементи. Надявам се да ни бъде позволено да ги използваме, тъй като има риск в случай че се скапе някоя от тях, в някоя от секциите да не можем да реагираме ", посочи той.

Веселин Тодоров съобщи, че машинното гласоподаване е подсигурено с няколко степени на гаранция и човек би трябвало да има ментални проблеми с цел да счита че може да има операция на вота.

" Комуникацията ни с ЦИК е по-скоро писмена и всеки ден си разменяме по 15 – 20 писма, само че е и да си приказваме по телефоните, което аз не разбирам за какво е нужно ", добави Тодоров пред bTV.

Защо първо " Сиела Норма " са планувани за демонстрации в Албания и Грузия, а след това - за сервизна активност и аварийни елементи, попита Цветозар Томов. Никога не съм казвал, че няма да бъдат употребени въобще за сервизна активност, отговори Тодоров пред Българска национална телевизия. Изрично е упоменато при връзката на 3 ноември, че тези машини може да бъдат употребени за демонстрации в Грузия и Албания. Това, че съм споделил, че ще бъдат показани на някой грузинец или албанец, не значи, че няма да бъдат употребени за ремонт, посочи Тодоров. Томов обаче не остана удовлетворен и уточни, че ЦИК не е взела решение въпросните машини да бъдат употребени и нямало да бъдат употребени.
 ЦИК желаеха 228-те машини да останат в склада с останалите машини за гласоподаване, твърди шефът на Сиела Норма ЦИК желаеха 228-те машини да останат в склада с останалите машини за гласоподаване, твърди шефът на " Сиела Норма "
Политически скандал или освен това – в какво се трансформира историята с 228 машини за гласоподаване, които не са поръчвани от Централна...

Напълно сюрпризирани - по този начин Томов разказа обстановката в ЦИК поради новото развиване на нещата. Взети са две решения - да бъде известен служебният вътрешен министър Бойко Рашков и да се изискат спомагателни пояснения от " Сиела Норма ". Според " Сиела Норма ", по думите на Томов пред Нова телевизия, за аварийни елементи са планувани 427 машини - по контракт от февруари, който е сключван от предходната ЦИК и сегашната ЦИК занапред ще го ревизира. При над 5000 тествани към този момент машини за изборите на 14 ноември, са открити 139 с недостатъци, сподели още Томов, базирайки се още веднъж на информация от " Сиела Норма ". Той съобщи, че не му е известно какъв брой машини са планувани за сервизна поддръжка.

" Няма да допуснем потреблението на устройства, чиито фабрични номера не знаем, за каквото и да е - даже за ремонт ", даде обещание Томов. Той видя проблем, че към този момент се основава напрежение и съмнение в изборния развой. Според него, би следвало обясненията на " Сиела Норма " да бъдат дадени доста по-рано, а не в последната седмица преди изборите.

Томов сподели и друго - че няма никаква заплаха от, както се разтревожи ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Политическа реакция

Трябва да се включи ръководителят на Национална агенция за приходите Румен Спецов и ръководителят на Агенция " Митници ". Така водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разяснява абсурда. По нейни думи, инспекциите на тези институции изрично ще отговорят от кое място и по кое време са импортирани всички машини, за които в този момент ЦИК схваща ден след ден - по този начин ще се обясни обстановката.
 Борисов продължи с нищене на машинното гласоподаване, към този момент на тематика флашки (ВИДЕО) Борисов продължи с нищене на машинното гласоподаване, към този момент на тематика " флашки " (ВИДЕО)
Вярно ли е, че са пристигнали близо 16 000 флашки (28 кашона) за машините за гласоподаване? Тези флашки ще бъдат ли употребени за изборите на...

Очевидно е, че машините не са импортирани по разпоредбите. Ако са импортирани за Албания и Грузия, би трябвало да има документ за реекспорт, изясни Нинова пред Нова телевизия.

Отговорните органи да отговорят, не " Сиела Норма ", а би трябвало да се броят и контролните разписки от машините, настоя Нинова. Припомняме, че това е позиция, защитавана мощно от ГЕРБ – да има редом ръчно броене на контролни разписки на 100%, до момента в който ЦИК в последна сметка реши да се броят 30%.

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР