Фалшива новина, идеално обслужваща проазитаските кръгове, буни духовте във фейсбук.

...
Фалшива новина, идеално обслужваща проазитаските кръгове, буни духовте във фейсбук.
Коментари Харесай

Как ни лъжат, че евромонетите ще представляват стъпкан български лъв

Фалшива вест, идеално обслужваща проазитаските кръгове, буни духовте във фейсбук. Особено на по-първичните " патреоте ".

В социалните мрежи и няколко уеб страницата се появи нереален абстрактен план, който щял да е бъдещата българска монета от 2 евро. Изображението съставлява сякаш тил на монета, на която има войник на кон, а под копитата му - паднал лъв. 


За всеки що годе мислещ е ясно, че бъдещият тил на българското евро даже още не е определен. А по какъв начин се стига обратно във времето - чак до 2008 година с въпросното менте, наблюдава на подправени вести.

Изображението (горе) бе показано като предложение на Българската национална банка (БНБ) за лика на бъдещата българска монета от 2 евро. 

" Скандално предложение за тип на българската евромонета направи Българска народна банка. Изображението показва стъпкан лъв. Не е загадка, че това е признакът на България, на нашата нация и 1342-годишната ни страна. "

Това написа в изявленията. В приложимост влезе и метафората за стъпкания лев в облика на лъва. Както знаем, остарялата форма на думата " лъв " е името на нашата парична единица – лев.

Във фейсбук се появиха изявления, които варират в интензитета си от остро наказание на поругаването на " признака на България " до осмиващи статуси и даже вицове, че всеобщо не се познават националните знаци и даже стотинките, с които се разплащаме всекидневно. 
 Пост, който след това е заличен.

Не е нужно да си свръхинтелект, с цел да забележиш, че на противоречивия колаж е изобразен Мадарският конник - исторически монумент, скален барелеф, наоколо до Шумен. Той съставлява конник, лъв, куче, орел и надписи на гръцки език. С лявата си ръка конникът държи юздите на коня, който язди, а с дясната ръка хвърля късо копие върху повален лъв. Композицията символизира победа над врага.

Нещо повече, изображението освен не е ново, а е и добре познато. То участва на гърба на монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 стотинки, които са в обращение и сега.
 Българските стотинки с " поругания лъв " от Мадарския конник - и никой не стачкува

Общоизвесдтно е, че всички железни европари имат идентична лицева страна, а на гърба е изобразен знак, емблематичен за съответната страна. Повечето страни членки, приели еврото, избират характерни национални изображения, свързани с историята или културата им. Без подозрение това ще направи и България. Но още не го е направила.

Плановете на България за евромонетите
България наскоро одобри проект, по който да дефинира дизайна на евромонетите - Комуникационната тактика за информация и гласност на присъединението на България към еврозоната. Този проект планува дизайнът на евромонетите да се създаде с конкурс, след което най-хубавите 5 предложения ще бъдат подбрани от особено квалифицирано жури и/или посредством онлайн гласоподаване.

Комуникационната тактика е приета от Координационния съвет за подготовка за участие в еврозоната и публикувана от Министерството на финансите, по този начин както и Националния проект за въвеждане на еврото.
Какъв е същинският генезис на фотографията с монетата
Че изображението на по този начин наречената евромонета не е ново и че негов създател не е Българска народна банка, се открива относително елементарно посредством противоположното търсене на изображения в мрежата благодарение на инструмента TinEye. Проучването демонстрира, че тя записана за първи път през 2008 година в задгранични уеб сайтове – за нумизмати и за дизайн на монети. Тъй като уеб сайтът на първото засичане на изображението към този момент не е наличен, търсене с различен инструмент - Wayback machine, който е архивирал милиарди интернет страници през годините, удостоверява, че изявления с " монетата " са архивирани през лятото на 2008 година.


Въпросът обаче е за какво изображението се появява тъкмо през 2008 година Проверка в мрежата демонстрира, че преди 15 години се е провела национална акция " Български знаци " с гласоподаване в интернет уебсайт за избиране на най-българския знак, който да бъде оставен на евромонетите. Най-много гласове тогава събира точно Мадарският конник, като на второ място е кирилицата, а на трето – Царевец.

Резултатите от акцията обаче нямат наложителен темперамент. Има даже и критики към представителността на гласуването.

Но вести, че Мадарският конник е определен от България за дизайна на евромонетите се разгласяват и на британски език, като по този метод доближават по-голяма публика. Затова не е учудващо, че след тази вест евромонети с Мадарския конник се появяват в дизайнерски уебсайт.
Истерията с Мадарския конник и акцията против еврото
Темата със " стъпкания лъв " на евромонетите влиза в обращение сега, в който партия " Възраждане " води акция против еврото и интензивно събира подписи в страната за осъществяване на референдум за за опазване на българския лев, т.е. против въвеждането на еврото. Смяната на националната валута с европейската е заложена още в контракта за присъединение към Общността, само че няма избран период и дата, в които това да се случи. България възнамерява да се причисли към еврозоната и да вкара еврото от 1 януари 2024 година, само че това зависи от осъществяване на избрани критерии.

О, каква " изненада " - една от изявленията за " стъпкания лъв " потегля във фейсбук от свързания с " Възраждане " Кирил Стоянов отбелязва БНР:


В отговор историкът д-р Александър Стоянов написа във фейсбук, че в действителност не му се има вяра, че ще се постанова да го повтаря още веднъж, само че: при Мадарския конник " лъвът символизира не България, а победените ѝ врагове и е типичен образец за ловна сцена на държател в традициите на античното изкуство ". Човекът очевидно не употребява израза " като за идиоти " единствено от образование.


В умозаключение изказванието, че Българска народна банка е предложила дизайнът на бъдещата българска монета от 2 евро да изобразява конник със стъпкан лъв, е изцяло погрешно.

Защото Българска народна банка не е правила предложение за дизайна - съгласно информационната тактика за въвеждане на единната европейска валута дизайнът на евромонетите ще бъде определен посредством конкурс, а по-късно от особено квалифицирано жури и/или посредством онлайн гласоподаване

Освен това противоречивото изображение, с което се внушава, че е предложение на Българска народна банка, датира от 2008 година в задгранични уеб сайтове за дизайн на монети. То се появява след акция и анкета за избор български знак, на които Мадарският конник е разгласен за победител. Резултатите обаче нямат наложителен темперамент.  

И още, внушението, че еврото в облика на конник унищожава българския лев, реализирано посредством метафората за лв., като стъпкан лъв, също е ПОДВЕЖДАЩО. Образът на падналото животно в барелефа Мадарския конник, който съществува от десетилетия на гърба на нашите стотинки, се пояснява от историци като победа над врага, а не потъпкване на нашия народен знак.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР