Фалшива новина е, че г-н Васил Божков е бил екстрадиран,

...
Фалшива новина е, че г-н Васил Божков е бил екстрадиран,
Коментари Харесай

„Нове АД Холдинг“: Прокуратурата се опитва да заблуди обществото относно Божков

„ Фалшива вест е, че господин Васил Божков е бил екстрадиран, а не се е прибрал непринудено от ОАЕ “, обявиха в право на отговор „ Нове АД Холдинг “ и показаха причини и документи в интерес на изказванието им.

Информацията за това по какъв начин предприемачът се е върнал у нас остава спорна. Вчера от прокуратурата оповестиха, че са получили информация от Обединените арабски емирства, че са решили да екстрадират предприемача, само че прецизират, че българското обвиняване не е получило правосъден акт по отношение на решението за екстрадиция. Адвокатът на Божков пък отхвърля, твърди, че клиентът му се е прибрал в страната непринудено и сподели документи за изказванията.

От „ Нова холдинг “ през днешния ден излязоха с позиция по проблема, като оповестиха, че съдът в ОАЕ се произнесъл и е отхвърлил настояването за екстрадиция, „ решението е от 27.04.2021 година, дефинитивно и не предстои на преразглеждане “.

Посочват още, че българските управляващи в лицето на Специализираната прокуроратура са изпратири общо 18 (осемнадесет) претенции за изгонването на Васил Божков до съответните институции в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

„ Но българската прокуратура в никакъв случай не показа най-важните документи, свързани с тези претенции, а точно: първичното следствие и истинската заповед за задържане, наложителни за екстрадиция. Поради това най-висшият съд в ОАЕ дефинитивно се произнесе с отхвърлително решение по настояванията за екстрадиция. Това решение е влезнало в действие и не предстои на обжалване. Съдебният акт почива на две учредения:

– българските управляващи на са показали най-важните документи в екстрадиционното производство 

– обвиняванията в закононарушенията не са потвърдени.

Съдът в ОАЕ навреме уведоми за решението си основната прокуратура в Абу Даби, а тя от своя страна го изпрати до всички способени органи в страната, офиса на Интерпол в Абу Даби и до Интерпол Лион и до българските управляващи в границите на обичайния законов ред.

Накрая, само че не на последно място, господин Божков обитава законно в ОАЕ и против него няма висящи производства в страната “, декларират от „ Нове Холдинг “.

Според тях „ желанията на Прокуратурата са повече от ясни – да заблудят българското общество и съд, че господин Божков не се е прибрал по лично предпочитание в родината си. Тези неистини и манипулции са очевиден напън върху съда за задържането на господин Божков под непрекъснат арест “.

От компанията афишират, че ползват цялото решение на съда на ОАЕ в оригинал, както и узаконен превод. И обръщат внимание, че показаните от прокуратурата факсимилета, които тя е получила 3 дни след идването на Васил Божков в София, не са доказателство за екстрадиция.

„ Самият факт, че прокуратурата не знае, че е екстрадиран все още на прибирането му, е безразсъден. Тези факсимилета съставляват формалната и наложителна преписка на заинтригуваните институции във връзка с събаряне на алената бюлетина от Интерпол и нищо повече. Още при отпътуването си на летището в Дубай господин Божков беседва с представители на Интерпол там, които му обясниха, че ще чакат удостоверение от българските управляващи за неговото идване в България и надлежно събаряне на Червената бюлетина. Властите в ОАЕ са обезпечили „ право на леговище “ на Васил Божков. В този случай те от своя страна се нуждаят от нужните писмени уверения, че господин Божков се прибира назад в страната, поради която той е изискал от тях отбрана, по своя воля и на своя отговорност. Това е естествена процедура и доказателство, че той не е екстрадиран, а се е прибрал непринудено. Това са обстоятелствата. Всичко останало са внушения, операции, откровени неистини и неприятен превод “, декларират от „ Нове холдинг “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР