Фалшив ориз се продава в последните месеци у нас. За

...
Фалшив ориз се продава в последните месеци у нас. За
Коментари Харесай

Ориз менте на пазара. Как да се уверим, че не сме купили точно от него?

Фалшив ориз се продава в последните месеци у нас. За това сигнализират жители, открили, че зрънцата, които обичайно се варят за към 20-25 минути, в този момент изискват по-дълъг интервал на подготвяне. Освен това усетът им бил пластмасов. Истина ли е обаче? Контролните органи би трябвало незабавно да се задействат, с цел да създадат инспекция и да предпазят хората.

За ориза от пластмаса се приказва от най-малко три години. Още през 2018 година се появиха видеа, които демонстрират по какъв начин в китайски заводи се създава ориз от нишесте, в което е добавена пластмаса. Макар наличието на пластмаса в крайния артикул да е ниско, самата концепция, че ядем пластмасова храна е ужасяваща.

" Уикенд " твърди, че подправеният ориз, който идвал от Китай, се продавал в насипно положение по пазарите в най-обикновени транспарантни пликчета. Слагала му се цена малко по-ниска от тази на същинския ориз и това служело за стръв на повече клиенти. Потребителите настояват, че зърната не се разкашквали, въпреки и при дълго варене.

На външен тип подправеният ориз не се различавал от същинския. Затова би трябвало да се направи инспекция. Изсипете част от плика  в купа с вода. Ако зърната потънат – всичко е наред, в случай че изплуват над водата, значи сте си закупили модерна синтетика. Другия тест, който можете да извършите, е с хаванче. Истинският ориз при начукването се трансформира в нещо като бяло брашно. Менте оризът има леко жълт цвят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР