Фалшив мед залива европейския пазар. Некачествена продукция е стигнала и

...
Фалшив мед залива европейския пазар. Некачествена продукция е стигнала и
Коментари Харесай

Фалшив мед залива пазара в Европа, продукцията е стигнала и у нас

Фалшив мед залива европейския пазар. Некачествена продукция е стигнала и до България, сигнализират от Европейската комисия.
На този декор десетки тонове мед от миналогодишната годишна продукция останаха в складовете на добруджанските пчелари. Реализацията е извънредно сложна поради дъмпингов импорт на имитиращи артикули, които съдържат захарни и фруктозни сиропи.
Освен това клиентите са по-неплатежоспособни, споделят браншовици. С всяка минала стопанска година кошерите понижават. „ Търсенето от нашите преработватели действително понижава. В момента в сдружението ни, което е от към 300 пчелари, има над 60% неосъществен мед в складовете ”, споделя в ефира на Нова телевизия Галин Георгиев, ръководител на съдружие „ Пчела Добрич 1946 ”. И прибавя, че най-големият импорт на мед е от Украйна и Китай. Изкупните цени, които се афишират, само че няма покупко-продажби, били на 4.60 – 4.80 лева, а с цел да се развива пчеларството, трябвало да скочат до над 7 лева 10-12 лева пък би трябвало да е изкупната цена на меда от акация, липа, лавандула, тъй като неговият рандеман е по-трудоемък.
Светлина в тунела е пазарът на дребно, безапелационна е Полина Милчева, която се занимава с произвеждане на мед от 30 години.
Най-големият проблем обаче си остава унищожаването на пчелите. Те биват всеобщо отровени в интервала април – май поради нерегламентирано напръскване на някои култури с препарати. Системата за обявяване не прави никаква работа, споделят пчеларите и упорстват за предпазен надзор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР