Фалшифицирането на европейска здравна карта или използването й при прекъснати

...
Фалшифицирането на европейска здравна карта или използването й при прекъснати
Коментари Харесай

Два вида злоупотреби с европейската здравна карта отчитат от НЗОК

Фалшифицирането на европейска здравна карта или потреблението й при прекратени здравни права са двата най-чести способи за корист с документа, оповестиха за " Хоризонт " от Националната здравноосигурителна каса.
От Здравната каса разясняват, че единият от способите за корист е потреблението на подправена здравна карта, която не е издадена от здравноосигурителна институция - българска или непозната. При инспекция се открива, че такава карта на въпросното лице не е била издавана. В тези случаи нормално и документите за идентичност на ползвателя също са подправени.
Друг случай на корист е използването на здравни услуги в интервала на годност на годна здравна карта, само че при прекратени здравни права заради неплащане на дължими здравни вноски. При подобен проблем европейското законодателство разпорежда какви следва да са дейностите на способените институции. Така в случай че лицето е разполагало с годна европейска здравна карта, без значение от спирането на правата му, способената институция е длъжна да възвърне разноските, направени предплатено от непознатия здравен фонд за лекуването на злоупотребилия пациент.
Поради огромния публичен интерес за сигурността на персоналните ни данни от Здравната каса показват също, че картата на този стадий не съдържа данни за болесттите и извършените лекувания на нейния собственик и не е здравно досие, а обезпечава само пряк достъп до лекари и лечебни заведения в наложително нужни медицински обстановки. 
С годна европейска здравна карта в ЕС здравноосигурените лица имат право на здравна и дентална помощ от здравноосигурителния пакет в страната на краткотраен престой, нуждата от които е медицински обоснована, с цел да се избегне насилственото завръщане на обезпеченото лице в способената държава-членка. Картата може да се употребява единствено в случай че притежателят й се обърне към снабдител на здравни услуги, затрупан от здравноосигурителната скица в страната на престой. Ако пациентът се обърне към частен доктор или заведение, които не работят с локален здравен фонд, той няма да може да се възползва от правата си по европейската здравна карта.
Темата е прегледана в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР