Фалшифицирана и погрешна информация за въглеродните емисии може да бъде

...
Фалшифицирана и погрешна информация за въглеродните емисии може да бъде
Коментари Харесай

Росица Карамфилова: Парниковите емисии през 2022 се задържаха на нивата от 2021 г.

Фалшифицирана и неправилна информация за въглеродните излъчвания може да бъде подавана освен от верифициращите компании, само че и от лабораториите, които ревизират горивата, с които работят топлоцентралите. Това сподели министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова в предаването „ Говори в този момент " поп Българска национална телевизия.

По думите й и министерството, и Агенцията за околна среда неведнъж са алармирали за нарушавания, само че акредитациите на тези частни компании, които правят инспекциите, не зависят от Министерството и то не може да ги отнеме.

Схемата за търговия с излъчвания е общоевропейска и има за цел да обезпечи ефикасен механизъм, при който тези, които емитират въглеродни излъчвания, да заплащат за това и надлежно да имат пазарен тласък да ги понижат, изясни Карамфилова. Миналата година имаше съществено натоварване и цената на квота въглероден диоксид доближи близо 200 лева

Схемата, по която се реализира верификацията, се ползва на общоевропейско равнище. „ Всеки един оператор, който взе участие в схемата с търговия на излъчвания, има ангажимент до 31 март на настоящата година да подаде отчети с издадените количества парникови газове за предходната година. В своите задължения всеки един от тези оператори има издадено позволение да емитира парникови газове. Ключов детайл е проектът за мониторинг. В него се дефинира видът на инсталацията, какви са уговорките, какви са водещите потоци излъчвания - въглища или газови смеси. Въз основа на това позволение операторът има съответните задължения да го извършва ", изясни министърът на околната среда.

Европейското законодателство е определило да има самостоятелност на оценката - верифициращите органи би трябвало да бъдат самостоятелни юридически лица, които имат годна акредитация от Българската работа по акредитация. На нашия пазар оперират както български, по този начин и непознати компании.

„ Министерство на околната среда и водите не може да наложи избран верификатор на компаниите, това е пазарен принцип, взаимоотношения сред трети страни. Европейското законодателство изисква да няма връзка сред оператора и верифициращата компания, с цел да се подсигурява безпристрастността на данните ", изясни Карамфилова.

Операторът изготвя отчет за издадените количества нездравословни излъчвания. Верификаторът, който има контракт, прави визити на място през годината, ревизира съответните емисионни фактори. И операторът, и верификаторът подават заявления за меродавност на данните. Съгласно схемата и логиката за ръководство на този развой, всеки емитиращ поток има коефициенти.

Европейският законодател е определил разнообразни логаритми, по които да се дефинират тези коефициенти. Възможно е обаче да има разминавания сред индикаторите на лабораториите и тези на страната.

„ Има понижаване на така наречен коефициенти, само че 2021 година се заостри доста това внимание. Имаше краткотрайна комисия, имаше следствия на публицисти. След това българската прокуратура изиска и от изпълнителната организация, и от Министерство на околната среда и водите, доколкото знам и от Българската работа по акредитация, да се показват заверени копия на документи, разбор и логичност на дейностите ", изясни Росица Карамфилова.

Парниковите излъчвания през 2022 се задържаха на равнищата от 2021 година, разяснява министърът и акцентира, че Изпълнителната организация „ Околна среда " е имала единствено седмица, с цел да ревизира отчетите на 114 компании.

На въпрос имало ли е министерството проблеми с ТЕЦ-овете, за които се твърди, че са свързани с Христо Ковачки, Карамфилова отговори, че при направените инспекции е открито доста количество нерегламентирани излъчвания.

„ Имахме съществени провокации предишния септември с димитровградския Топлоелектрическа централа. Ние като страна имаме ангажимент да не превишаваме равнищата на серен диоксид, имаме и наказателна процедура за въздуха там. Достигнахме в границите на по-малко от 8 часа, към 10-12 приблизително превишаване на часовата норма. Тогава бе едно от най-сериозните ми провокации като министър, тъй като поставихме под една голяма отговорност цялата система. Когато спряхме ТЕЦ-а през Енергийния систематичен оператор, започнаха какви ли не изяви, че имало операции на станциите за премерване на атмосферния въздух, други твърдяха, че някой преднамерено го е спрял. Водихме няколко срещи със самия оператор, защото има огромна заплаха, в случай че не се потвърдят тези изказвания, те в една правосъдна борба да претендират доста съществени вреди, които след това страната ще заплаща ", изясни тя.

Предприети са съответните дейности за язовир „ Студена " и няма заплаха той да прелее, увери министър Карамфилова.

„ Получихме писмо от ВиК оператор. Турбината на единия Водноелектрическа централа има повреда, по тази причина ще понижим малко мощностите. За да се подсигурява за цялата година вода за Перник и района, в язовира би трябвало да има доста съществено количество вода. Тази година е доста суха и дръзвам да настоявам, че работата ни дава резултат. Благодарение на регулиращия режим язовир „ Копринка " и други язовири, които бяха безусловно източени, в този момент са доста по-добре ", съобщи министърът на околната среда.

Народното събрание задължи Министерския съвет да предоговори Плана за възобновяване и резистентност и срокът за позитивна предварителна оценка от Европейска комисия е 31 март, сподели още министърът на околната среда. Целите са две - да отпадне задължението за 40% понижаване на излъчванията до 2025 година и да се подсигурява работата на въглищните централи до 2038 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР