Фалшификатор на български и американски лични документи е задържаният в

...
Фалшификатор на български и американски лични документи е задържаният в
Коментари Харесай

Задържаният от ГДБОП в Шумен фалшифицирал български и американски лични документи

Фалшификатор на български и американски персонални документи е арестуваният в Шумен от антимафиоти при акцията, за която ФАКТИ заяви през вчерашния ден.

Разследващите имат доказателства, че схемата е работила повече от две години и е осигурявала подправена идентичност на хора от Близкия и Средния изток, съобщи Българска национална телевизия.

Задържан е един, само че се събират доказателства за мрежа от медиатори в търговията с подправени паспорти.

От българските документи са създавани най-вече подправени персонални карти и удостоверения за престояване на жители от трети страни. Според наши източници част от тях са пласирани на мигранти от Близкия изток, които пътуват към Западна Европа. Другите документи са американски паспорти. Интересът към тях е, тъй като Съединените щати имат безвизов режим с доста страни.

Група антимафиоти проверяват съмнения за трафик на хора, органи и опиати, който се уговаря през интернет. Един от сътрудниците под прикритие получава непредвидена оферта да купи подправени персонални документи, като може да избира сред американски и български паспорти. Така попадат в следите на българин, който живее в Шумен. Събират доказателства, че повече от две години обвиненият приема поръчки, създава и продава подправени документи.

" След като получихме позволение от съда се организира една профилирана акция с присъединяване на ГДБОП под управлението на прокуратурата. Извърши се претършуване и изземване в това жилище, където се откриха голям брой движимости ", съобщи Невена Зартова, областен прокурор на София.

В жилището са открити 13 хиляди лв., биткойни, 18 карти за непосредствено изтегляне на виртуални валути, няколко мобилни телефона, два преносимия компютър, хард диск и доста фотоси на американски и български документи за идентичност.

" Тепърва следва да установим тези фотоси и тези документи на процедура дали са същински или не. На кои американски жители принадлежат тези документи " добави районният прокурор на София.

Документите са предлагани на цена от 1500 до 2000 лв. и са продавани на медиатори у нас. Крайните получатели на част от тях са ясни, другите се откриват.

" Всичко се е осъществявало в интернет пространството, като са употребявали даркнет за връзка сред контрагентите - незаконните, които той е имал в тази ситуация и към сегашния миг имаме информация, че той е продал повече от 203 подправени документа за идентичност на територията на нашата страна ", добави Любомир Янев, шеф на ГДБОП.

Много от документите са продадени на непознати жители, най-вече от страни отвън Европейския съюз. Възможно е да има още арестувани и упрекнати като медиатори и дилъри в набирането на поръчки и доставка на подправените паспорти.

От началото на годината това е втори случай на откриване на скица за произвеждане и търговия с подправени персонални документи. При първия беше разкрита и печатница за висококачествени подправени евро и долари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР