Фалитите на SVB и Signature в САЩ ще бъдат усетени

...
Фалитите на SVB и Signature в САЩ ще бъдат усетени
Коментари Харесай

Иван Станчев: Стартъп финансирането в България ще се повлияе от световните банкови проблеми

Фалитите на SVB и Signature в Съединени американски щати ще бъдат усетени и на българската стартъп сцена. Това съобщи Иван Станчев, създател на и ранен вложител в голям брой започващи компании.

„ Очевидно няма положително време за банкрута на една банка. Но мъчно може да се откри и по-лошо от това. Стартъп финансирането в Силициевата котловина през първите два месеца на 2023 е спаднало с 80% по отношение на това през 2022 и е най-ниското от 2018 насам. Още преди да се появят отрицателните вести за SVB и Signature. Тази наклонност няма по какъв начин да се усъвършенства до края на годината и можем да сме сигурни, че вложителите по света – в това число и в България – ще подхождат доста по-внимателно, когато отсяват своите варианти “, съобщи Станчев.

Неговите прогнози се удостоверяват и от историческите трендове в региона на стартъп финансирането. През 2000 година – в разгара на дотком балона – за първи път се влагат над 100 милиарда $ в стартъп компании.  През идващите години ползата на вложителите спада фрапантно и върхът от 2000 година се резервира до 2021 година, когато са вложени над 130 милиарда $. Има ли обаче аналогия сред двата интервала и чака ли ни сходен спад?
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР