Фалитът на „Томас Кук“ не е изненада за никого в

...
Фалитът на „Томас Кук“ не е изненада за никого в
Коментари Харесай

Бранимир Ботев: С „Томас Кук“ фалира и представата за България


Фалитът на „ Томас Кук “ не е изненада за никого в сектора. Компанията е в извънредно разтърсена финансова обстановка от повече от 3 години. Това сподели за БНР туристическият специалист и някогашен зам.-министър на туризма Бранимир Ботев.

Фалитът на „ Томас Кук “ не е изненада за никого в сектора. Компанията е в извънредно разтърсена финансова обстановка от повече от 3 години. Това сподели за БНР туристическият специалист и някогашен зам.-министър на туризма Бранимир Ботев.

„ Самите кредитиращи банки отхвърлиха няколко пъти да кредитират повече „ Томас Кук “. Даже самият банкрут е резултат от отхвърли им за в допълнение кредитиране. Голямо е моето удивление, че надали не сега Министерство на туризма и министър Ангелкова споделят, че това е непредвиден факт “, сподели той в предаването „ Нещо повече “ на стратегия „ Хоризонт “.

Предстоят „ поредност от съществени разтърсвания в стандартния туризъм “, предвижда Ботев.

„ С навлизането на световните платформи, като airbnb, booking.com и други, всъщност ерата на стандартния проведен туризъм през туроператори и туристически организации просто отива към своя залез… Като че ли целият сегмент на междинния клас хотели - тризвездните, е подложен под удара на новите световни платформи - тъкмо това беше сегментът на „ Томас Кук “ като цяло. На трето място, обвързаността на редица пазари, както и българския, предпочитано с "Томас Кук " не дава опция за бърза реакция “.

Без 306 милиона евро доходи

Очаква се до октомври в страната ни да не постъпят към 306 милиона евро, разяснява Ботев.

„ Голямата загуба ще бъде оттук насетне в отлива от българския пазар, който така и така е в тежко положение. Нека да не забравяме, че близо 50% от чартърите се поддържаха от „ Томас Кук “… В последните 3 години си бяхме обвързали извънредно тежко с „ Томас Кук “. Нещо повече - по всичките генериращи за България пазари българското Министерство на туризма имаше за главен сътрудник „ Томас Кук “. В момента, когато „ Томас Кук “ банкрутира, визията за България банкрутира дружно с акциите на „ Томас Кук “.

Диана Колчева от Клуба на хотелиерите в Несебър разяснява пред „ Хоризонт “, че в сектора не са имали проблеми с заплащания от компанията.

„ До този миг не е имало терзания. „ Томас Кук " беше желан сътрудник през последните години “.

Хотелиерите чакат използване на избавителни ограничения

Още през лятото от сдружението са приложили 5 незабавни ограничения за избавяне на сезона, добави тя. Сред тях - субсидиране на полетите на огромните туроператори, понижаване на летищните такси за нискотарифни компании, понижаване на Данък добавена стойност в туризма и понижение на цените за шезлонг и чадър на плажа.

„ Реално могат да се подхващат ограничения, незабавни, с цел да можем да сключим по-добри контракти за идната година “, сподели Ковачева.

Мерките - верни, само че закъснели

Ботев оцени предложенията като „ разумни и рационални “. Той посочи, че единствено една от предлаганите от хотелиерите ограничения не може да бъде въведена – издаване на визи на самите летища.

„ Другите ограничения са безусловно верни, само че те са закъснели. Те би трябвало да се ползват една година авансово, защото договорите в туризма се подписват септември-октомври миналата година за идващия сезон. Тоест, ние за идващия сезон към този момент сме закъснели “.

Ботев не чака да преодолеем отрицателния тренд в околните 3-4- години.

„ Тотално би трябвало да се промени цялостната конструкция на обмисляне в българския туризъм “. /bnr.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР