Фалиралото дружество „КМБ България“ окончателно осъди Върховния административен съд да

...
Фалиралото дружество „КМБ България“ окончателно осъди Върховния административен съд да
Коментари Харесай

Фалирала фирма осъди ВАС за над 650 000 лв.

Фалиралото сдружение „ КМБ България “ дефинитивно осъди Върховния административен съд да му заплати обезщетение в размер на над 650 000 лева То е за нарушаване на правото на Европейския съюз, поради което на компанията не е възобновен Данък добавена стойност, заяви lex.bg.

„ КМБ България “ представляваше гръцката компания „ Марионопулос “, която пък държеше правата на марката „ Карфур “ в България. „ КМБ България “ беше вложител в „ The Mall “ на „ Цариградско шосе “ и преди да бъде оповестена в неплатежоспособност прокопа тунела под шосето, с цел да улесни достъпа на клиентите до комерсиалния център. След построяването си той стана част от градската инфраструктура и благосъстоятелност на Столичната община.

Националната организация за приходите обаче отхвърли да възвърне на компанията Данък добавена стойност за построяването на тунела. Според Национална агенция за приходите правото на приспадане на данъчен заем не е налице, когато стоките или услугите са предопределени за безплатни доставки или за действия, разнообразни от икономическата активност на лицето. Агенцията одобри, че Столичната община е упълномощила построяването на тунела на компанията и става дума за безплатна доставка, защото в контракта сред тях е нямало уговорка за възмездно прекачване на разноските по обекта.

„ КМБ “ апелира ревизионния акт пред Административния съд София-град (АССГ), като акцентира, че единствената цел за построяването на тунела е да обслужва икономическата активност на сдружението. АССГ обаче отхвърля жалбата, като приема, че построяването на тунела не е било безспорна причина за достъп до обекта и по този метод да се обоснове съгласуваност с следващи облагаеми доставки при осъществяваните продажби. Така въпросът стига до Върховен административен съд и той постановява решението, поради което в този момент е наказан за нарушаване на правото на Европейски Съюз.

Според магистратите от Софийския апелативен съд (САС) по делото за обезщетение, чието решение е оставено в действие от Върховен касационен съд, Върховен административен съд е позволил " непростима юридическа неточност ", която не може да бъде оправдана, защото съдът е работил като последна инстанция, решението му е влезнало в действие незабавно след постановяването му и се е отразило на практиката на административните съдилища. Според апелативните съдии Върховен административен съд е тълкувал неверно инструкция на Европейски Съюз и е нарушил Договора за действие на Европейски Съюз, като е отказал да насочи питане до Съда на Европейски Съюз (СЕС) в Люксембург.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР