ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

На Лукашенко ще му бъде много трудно да откаже на Путин

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
С изпращането на близо 9000 съветски бойци в Беларус, покрай границата на страната с Украйна, се ускориха страховете, че Владимир Путин ще направи втори опит съветските войски да влязат в Киев и ще отвори втори фронт, включвайки в „ специфичната си военна интервенция “ и най-близкия си съдружник Александър Лукашенко, написа Българска телеграфна агенция.

Успоредно с това обаче, сигурно се ускоряват и страховете у ръководещия хайлайф в Минск, тъй като на беларуския президент ще му бъде доста мъчно да откаже на съветския водач опцията да употребява 50-те хиляди беларуски постоянни бойци и към 250 000 резервисти за подкрепяне на губещата скорост съветска инвазия в Украйна.

Лукашенко се оказва сред два огъня и в случай че интервалът на съветските военни неуспехи в Украйна в допълнение се проточи, той също може да се окаже косвена жертва на войната на Русия в Украйна. Съобщеното предходната седмица от Лукашенко основаване на взаимни руско-беларуски районни сили, които ще организират общи военни учения, закономерно провокира паника у украинското управление, тъй като след предходните общи учения през февруари, съветски сили минаха от Беларус на украинска територия, в несполучлив опит да завладяват Киев, напомня на уеб страницата си Си Ен Ен.

В момента украинската войска организира офанзиви в източната и южната част на страната и удържа съветските войски в Донецка и Запорожка област. Отварянето на още един фронт ще наложи прехвърлянето на сили там и ще усложни ситуацията за Киев. Беларус съобщи, че взаимните районни сили с Русия са с чисто защитителен темперамент. Беларуският министър на защитата Виктор Хренин сподели, че „ всички действия, осъществявани сега, са ориентирани към обезпечаване на задоволителен отговор на дейностите покрай нашата граница “. Според Минск, тези действия целят да възпрат подготвяна от Украйна офанзива против Беларус. Миналата седмица Лукашенко сподели, че „ държавното управление му е било предизвестено за удари против Беларус от територията на Украйна “. А в петък беларуският външен министър Владимир Макей заяви, че е в ход антитерористична интервенция „ на фона на известия за идни провокации на прилежащи страни “.

Украйна твърдо отхвърли обвиняванията и сподели, че „ изрично отхвърля последните клевети на беларуския режим “. А президентът на Украйна Володимир Зеленски посочи пред водачите на страните от Г-7, че по границата би трябвало да бъдат ситуирани миротворци на Организация на обединените нации. Украинският генерал-лейтенант Сергий Наев, командващ Операцията на обединените сили, посочи предходната седмица, представен от Си Ен Ен, че маневрите са „ поредна проява на готовността им (на Русия и Беларус) и изкуствено увеличение на равнището на напрежение. Досега Лукашенко балансира в спора на Русия с Украйна като поддържа съветския президент, само че не включва беларуски бойци в така наречен „ специфична военна интервенция “.

Преди седмица Лукашенко сподели: „ Ние участваме (в операцията). Не го крием. Но не убиваме никого. Не изпращаме на никое място наши военни. Не нарушаваме отговорностите си “. Дотук Лукашенко позволяваше на съветските войски да употребяват Беларус като изходна точка за навлизане в Украйна, позволяваше от беларуска територия да бъдат изстрелвани ракети и отвори лечебните заведения в Беларус за ранени съветски бойци, обобщава сп. „ Форин афеърс “. Днес министерството на защитата в Минск обаче заяви, представено от ТАСС, че съветският авиационен съставен елемент на районната група войски патрулира по границите на Съюзната страна. Малко по-късно пресслужбата на ведомството разгласи, че в страната е почнало изпращането на наборници и резервисти във военни елементи и формирования. Вече са изпратени към 1000 наборници във войските, които ще влязат в състава на Силите за специфични интервенции. Според формалното известие през октомври-ноември се възнамерява изпращането на към 10 000 души във въоръжените сили и други формирования, като през есенната акция на срочна работа ще бъдат извикани към 60 000 души.

С това признаците, че Беларус може да бъде директно замесен във войната, се усилват, а с това полето за маневри на Лукашенко се стеснява, считат анализатори и представители на беларуската съпротива в заточение. Масовите митинги, избухнали в Беларус след противоречивото преизбиране на Лукашенко за президент през 2020 година, принуждават беларуския водач още повече да се уповава на Москва. И когато наложителната нужда на Кремъл да реализира известни „ победи “ в Украйна се ускори, неговият съдружник в Минск може да са окаже под неизпълним напън да сътрудничи.

Така или другояче, в полза на Москва е да държи Киев напрегнат за северната украинска граница, до която украинската столица е задоволително близо (само 220 км). Лукашенко обаче ще се опита да избегне риска неговите нетренирани бойци да бъдат хвърлени в Украйна и направени на пух и прахуляк, защото така и така е уязвим за по-нататъшни вълнения вкъщи, в случай че неговите сили за сигурност бъдат отклонени в друга посока или отслабени, разяснява Си Ен Ен. Иначе, на 10 октомври Лукашенко е споделил на заседание със чиновници по сигурността, представен от организация БелТА, че Беларус „ би трябвало да има предварителни проекти да отблъсне всевъзможни негодници, които се пробват да ни въвлекат в борба “, съобщи беларуската редакция на РСЕ. Лукашенко е бил безапелационен, че на територията на Беларус война няма да има. Беларуският първи посланик Макей пък споделя пред съветския в. „ Известия “, представен от английския в. „ Дейли телеграф “, че има „ информация, че прилежащи страни възнамеряват провокации за присвояване на избрани елементи от територията на Беларус “.

Вчера Беларус обаче разгласи, че е ход инспекция на годността на жителите за военна работа, която ще продължи до края на годината, само че готовност не се възнамерява, съобщи Ройтерс. Тогава обаче към този момент беше оповестено, че Москва ще оборудва беларуските изтребители Су-25 по този начин, че са могат да носят ракети с нуклеарни бойни глави, само че за момента няма да въоръжава Минск с такива ракети. Според беларуска Неправителствени организации, представена от „ Дейли телеграф “, няма действителна заплаха от сухопътна атака против Киев с изходна точка Минск. Според тази Неправителствени организации, съветските бойци в Беларус са новомобилизирани мъже, изпращани в бази на цялата територия на Беларус, без танкове или бронетранспортьори. „ Може да се одобри, че решението за разполагане на „ районна група войски “ е прикритие за тренировките в Беларус на мобилизирани жители на Руската федерация “, сподели Неправителствени организации „ Беларускі Гаюн “ (Belarusian Hajun Project), която следи военната интензивност.

Неправителствени организации „ Хюман райтс уоч “ счита, също представена от " Дейли телеграф ", че „ присъединението към войната против Украйна ще провокира още по-голямо възмущение против надълбоко непопулярното държавно управление (на Лукашенко), само че най-важният му и единствен важен покровител Путин желае той да поддържа тази губеща мощ инвазия “, сподели Кенет Рот, някогашен изпълнителен шеф на основаната в Ню Йорк правозащитна организация. Според беларуската лидерка на опозицията Светлана Тихановска съветските военни неуспехи в Украйна може да отслабят хватката на Лукашенко върху властта в Минск, съобщи АП. „ Русия понастоящем е объркана и е напът да загуби тази война. Тя няма да е в положение да крепи Лукашенко с пари и военна поддръжка, както през 2020 година, сподели Тихановска на конференция по сигурността във Варшава.

„ Докато аз приказвам пред вас, беларуски батальон е част от контраофанзивата на Украйна, която прогонва окупаторите. Всички разбираме, че скоростта на измененията на украинския фронт открива нови благоприятни условия за Беларус. А те се развиват толкоз бързо “, сподели Тихановска във Варшава. „ Стискаме палци на нашите военни доброволци в Украйна. Петнадесет към този момент изгубиха живота си “, сподели още беларуската лидерка. Тя отдаде дължимото и на беларуските партизани, правили саботажи по железопътните линии в Беларус при започване на войната, с цел да затруднят съветското нахлуване против Украйна и добави, че беларусите ще продължат да се опълчват на войната по всеки вероятен метод. В изявление за изданието „ Политико “ от 14 октомври Тихановска споделя, че Лукашенко е прекомерно отслабен и по тази причина беларуската войска не е включена в бойните дейности. Тя акцентира, че Путин не може да бъде сигурен, че беларуските бойци ще се подчиняват на заповедите. Само си представете обстановката, споделя Тихановска, в случай че Лукашенко издаде такава заповед. Беларуската войска ще прекоси границата, ще дезертира, ще премине на другата страна, бойците ще се крият, тъй като в действителност не желаят да се бият против украинците. Това би било цялостен неуспех за Лукашенко, предвижда Тихановска.

„ Политико “ отбелязва, че Путин може да желае да парадира с Лукашенко като боен съдружник, само че би бил доста по-затруднен от сриването на беларуския режим и обръщането на Беларус към западната орбита, следвайки образеца на Украйна. Старши съветникът на Тихановска Франк Вячорка споделя за „ Политико “, че през цялото време на войната ги залива информация, идваща даже от беларуски военни, че са почнали „ да търсят излаз “ (от ситуацията). Освен това има и 30 000 елементарни доброволци, които изпращат информация за съветските войски. Това слага беларуската съпротива в по-добро състояние, в сравнение с през 2020 година, когато избухнаха следизборните митинги.

В момента Тихановска и поддръжниците ѝ чакат „ отваряне на „ прозорец на благоприятни условия “, когато Путин и неговият „ прокси “ Лукашенко бъдат задоволително отслабени от войната в Украйна, с цел да възобновят битката на терен в Беларус. Беларуската лидерка в заточение акцентира, че организирането на всеобщи митинги в този момент е „ невероятно “, тъй като „ цената е прекомерно висока “. Нашата задача като беларуси е да не прахосваме просто по този начин живота на хората, свободата на хората. „ Ако хората се надигнат в този момент, ще има нови политически пандизчии, нова вълна от по-големи репресии и това няма да бъде доста дейно “, обобщава Тихановска. Това, което не успяхме да създадем през 2020 и 2021 година, беше, че не можахме да всеем ерес в елита, не можахме да предизвикаме ерес в правоохранителните органи, тъй като нямаше какво да им предложим, нямахме конструкция. В продължение на 27 години хората живяха в изискванията на този режим, не помниха по какъв начин да мислят сериозно, по какъв начин да бъдат съзидателни, обобщава Тихановска.

По информация на беларуската правозащитна организация „ Вясна “, представена от Агенция Франс Прес, сега в Беларус има 1340 политически пандизчии. Независимият боен анализатор Конрад Музика, основан в Полша, счита,че беларуските военни са „ релативно слаби “ и разсъждава върху три сюжета, цитира го Си Ен Ен. Първият е, че общите военни учения на Беларус и Русия целят да бъдат готови за офанзива от натовски страни. Вторият – че целят да откъснат украински сили и да ги блокират по продължение на дългата и гориста граница, а третият е, че става дума за подготовка на офанзива против Украйна. Първият сюжет няма да се осъществя, споделя Музика, а третият ще се сблъска с голяма опозиция в Беларус, където отношението към войната надалеч не е такова като в Русия.

Още през март анализаторът на сп. „ Форин афеърс “ Евгений Виндман уточни, че Съединени американски щати и съдружниците им не са съумели да възпрат нашествието на Русия в Украйна, само че в този момент имат опция да поправят грешката си във връзка с Беларус. Чрез стопански, военни и дипломатически средства те могат да усилят цената на беларуска експанзия като в същото време минимализират риска от рискова ескалация. Въпросът е да го създадат бързо, акцентира анализаторът, който е полковник в армията на Съединени американски щати. Тихановска също упорства нейните поддръжници в интернационалната общественост да окажат по-голям напън върху режима на Лукашенко като го изолират на международната сцена, като отхвърлят срещи с негови публични представители и не ги признават, като ползват към този момент наложените наказания и отрежат достъпа му до средства, приемайки в същото време нейния „ кабинет “ за законно държавно управление на Беларус.

Сега по-голямата част от напъните на беларуската съпротива за поддържане на огъня на съпротивата вкъщи се е пренесла в обществените медии, отбелязва „ Политико “. „ Главната ни работа е в осведомителното пространство, с цел да достигнем разнообразни групи хора и да се противопоставим на съветската и беларуската агитация “, изяснява Светлана Тихановска. За момента Лукашенко показва убеденост. Той съобщи, че в случай че поддържат активността му като държавен глава, беларусите ще живеят заможно и умерено. „ Ако желаете да минете през неволя – заповядайте. Ваша воля – вървете. Но в случай че желаете умерено да вземате душ, да изкъпете децата си с топла вода, у дома да ви е топло, да има газ, нефт, да можете нещо да хапнете заран и вечер, да се облечете с топли облекла – в случай че това желаете, може и по този начин. Тогава стискайте зъби – и напред, правете каквото ви споделям ", цитира Лукашенко изданието " СБ. Беларус през днешния ден ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР