ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Какво показва жестът на София към Скопие с доставките на ток?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
България пое ангажимент да доставя Северна Македония с към 200 мегавата електрическа енергия до края на зимата. Този жест е изключително важен в миг, когато целият Европейски съюз е обиден от тежка енергийна рецесия. Той може да преобрази напрегнатите връзки сред София и Скопие, да ги заздрави и излекува.

Българската помощ - нужна и навременна

„ Победата ” на София в разногласието със Скопие може да се окаже обречена. Предложението на френското председателство бе признато с нежно болшинство в Народното събрание на РСМ. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ осъди предложението; поддръжката на тази групировка е нужна в Народното събрание, с цел да се промени конституцията на страната, с цел да бъдат включени в нея и българите (както изисква „ френското ” решение на спора). Антибългарската нервност в РСМ се ускори още повече. Водена от Християн Мицкоски, ВМРО-ДПМНЕ даже изиска референдум за анулация на контракта за другарство и добросъседство с България.

В „ 48 закона на властта ” Робърт Грийн отбелязва: мъдрият (политик) побеждава посредством дейностите си, с образец, вместо да се стреми да се наложи в развълнуван спор посредством силата на думите. Това е деветият закон на властта. Триумфът, който ще отпразнуваш, налагайки волята си в препирните е краткотраен, той е пирова победа. Негодуванието, което ще породиш в изгубилия разногласието „ е по-силно и по-продължително от всяка краткотрайна смяна на мнението му ”.

Много по-въздействащо е да „ накараш другите да се съгласят с теб посредством силата на дейностите си; показвай, не разяснявай ” (Greene, R. 1998. The Forty-eight Laws of Power. Viking Press, p. 121).

Урок по дипломация

Помощта, която София предложи на Скопие до 31 март 2023, е образец за добросъседство, който има капацитет да обезоръжи тези, които назовават българите „ варвари ” и „ фашисти ”. РСМ ще заплати за българския ток – това не е подарък. Но жестът на София е урок по дипломация: той е доста по-убедителен от ултиматумите и крясъците на националистите. Той демонстрира, че - макар различията - за нас хората в РСМ са приятелски народ. Не им желаем злото, не таим яд към тях. Не сме се възгордели от пресния „ дипломатически пробив ”. Напротив. Българите са подготвени да оказват помощ, даже когато самите те са застрашени от енергийната рецесия.

Помощта, предоставена от София, може както да отслаби хватката на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие, по този начин и да притъпи отровните зъби на кремълската агитация. В продължение на десетилетия тя настройва нашите нации един против различен, с цел да дестабилизира Балканите, а оттова и Европейски Съюз и НАТО.

Твърде евентуално е въпреки всичко тези в РСМ, които „ не харесват ” нашата страна, да се опитат да показват превратно новината за обещаната от София електрическа енергия или да омаловажат диалозите сред министър председателите Донев и Ковачевски за съдействие в газовата сфера. То включва и това РСМ да може да складира избрани размери газ в хранилището в Чирен, откакто (най-после) проработи интерконекторът сред България и Гърция.

Освен това служебният кабинет „ Донев ”, който прекомерно наивно се опита да направи завой към „ Газпром ”, провокира доста рецензии таман поради политиката си в областта на енергетиката. Остава вярата, че помощта, обещана на Скопие, е добре премислена, тъкмо калкулирана, а не става дума за някакво „ изхвърляне ”.

Шанс и за България

Опасно е да надценяваме силите си. Рискът е огромен, изключително в миг, в който „ Газпром ”, и още по-точно Кремъл, демонстрираха, че безпардонно могат да разиграват и извиват ръце. Последното важи изключително мощно за тези компании/държави, които малодушно някак си се надяваха, че ще им се размине, като „ добродушно ” си заплащат в рубли и си обезпечат „ пролонгация ” от Брюксел, с цел да не извършват глобите, наложени на Русия поради войната в Украйна.

С тези ангажименти, въпреки всичко помощта, обещана от София на Скопие в областта на енергетиката, е стъпка в вярната посока. Това е късмет България да бъде забелязана от съседите в друга, удобна светлина.

Автор: Петър Чолаков
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР