ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Илиян Василев: Русия инвестира в свалянето на кабинета Петков, но не и същите хора да дойдат на власт с евтин газ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Илиян Василев, някогашен дипломат на България в Русия, политически и енергиен анализатор, в изявление за обзора на деня на Радио „ Фокус ” „ Това е България ”

Водещ : До края на работния ден на вторник не беше получен отговор от „ Газпром “ за договаряния за доставките на газ по контракта, който изтича в края на годината. Министърът на енергетиката Росен Христов съобщи, че служебното държавно управление не желае да трансформира контракта с „ Газпром “, а да стартират договаряния за някои модификации, в това число и разсрочването на доставките, че физически да можем да ги получим, и някои гаранции, свързани с заплащането. Служебният министър-председател Гълъб Донев пък осведоми, че от държавното управление ще се опитат да довършат контракта с „ Газпром “ до края на годината. Според него ще опитат и да продължат връзките на страната с компанията. Преговори с „ Газпром “ няма да доведат до търсения резултат – такова мнение изрази ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов. Според него детайлностите са от всевъзможен темперамент – механически, стопански, финансов и геостратегически. Как ще развие сагата с „ Газпром “ и дали няма да останат излъгани държавните очаквания? Наш посетител е Илиян Василев – някогашен дипломат на България в Русия, политически и енергиен анализатор. Какви геополитически ходове на Русия могат да се чакат по тематиката за газовите доставки с България или сме прекомерно малко за тях и ще продължат да се държат с нас надменно?

Илиян Василев: Залозите за Русия са доста по-големи от връзките с България. Тя сега взема решение въпроси на висше равнище на националната сигурност – войната в Украйна, връзките с Европейския съюз и потреблението на енергийното оръжие. В този смисъл вместването на упованията на нашето държавно управление в тази геостратегия на Русия за мен не са направени от хора, които добре познават и геополитическия и енергийния подтекст. Има тук и въпроси от техническо естество, има въпроси от политическо естество. Но това не са търговски договаряния, това са на първо място политически договаряния. И самият факт, че ние не чуваме търговците от „ Булгаргаз “ да ни известяват за хода на договаряния, а чуваме премиера, и президента, и министри, да приказват и по този начин влизаме в клопката на съветската енергийна дипломация.

Водещ : Какво значи да влезем в клопката на съветската енергийна дипломация? Щракнал ли е този капан?

Илиян Василев : Той не е толкоз щракнал единствено за нас. Ние бяхме от първите, дружно с Полша, и при нас нещата имаха поучителен темперамент, най-много тъй като ние си предплащахме за природния газ, до момента в който другите плащаха към този момент получен природен газ. И заради тази причина Русия беше изключително нападателна по отношение на нас. Да припомня на нашите слушатели нещо, което и президент, и министър председател, и министър пропуснаха – това е, че изискванията, които ни се постановиха, или че желаеха от нас да плащаме в рубли, бяха в твърдия вид на заплащане в рубли, т.е., ние да можем да получаваме газ едвам откакто „ Булгаргаз “ е купил рубли и ги преведе по сметката на „ Газпром “. Буквално 4-5 дни откакто ни стопираха газа, в диалози с Шолц и Драги, Путин видоизмени тази дефиниция, като направи по този начин, че преводите в евро бяха задоволителни, с цел да се изпълнят изискванията на контракта, пък към този момент „ Газпром “ за пропагандни цели превалутираше и тръбеше наляво и надясно, че немски, италиански и всевъзможни компании заплащат в рубли. Нищо сходно. Но този метод на заплащане, той не беше даден като алтернатива на България, и заради тази причина не чакам някакво развиване, въпреки че служебното държавно управление на Радев, подкрепено от Борисов доста заложи въобще на тематиката и на картата „ природен газ от Русия “. Но те изиграха тази партия извънредно непрофесионално. Защото с цел да преговаряш с Русия би трябвало да имаш мощни козове. А двамата направиха по този начин, че преди да разгласи началото на договаряния с Русия, те отхвърлиха всички други годни конкурентни предложения на съветския газ. И по този начин се самоограничиха, че доведоха нещата, че или ще имаме съветски газ, или ще има недостиг и ще имаме проблеми със снабдяването. Това не е държание на рационални хора с разсъдък и управнически умения, а са по-скоро на някакви политически неосъществени фантазии, които някой непременно желае да реализира без оглед на разноски и последици.

Водещ: Посланик Василев, казахте, че Русия се е отнесла доста грубо към нас, не по метод, по който Путин е трансформирал формулата за възнаграждение след диалози с Шолц и Драги. Защо към нас са по този начин?

Илиян Василев : Е, тъй като по това време въпреки всичко държавното управление на Петков, съдружното държавно управление на Петков организираше много систематична политика по отношение на Русия.

Нека слушателите да знаят, от самото начало Кремъл поддържаше доста дейни, интензивни контакти с опозицията на държавното управление на Петков – и с ГЕРБ, и с Движение за права и свободи, и с Румен Радев. Фактически те дружно смъкнаха държавното управление на Петков. И заради тази причина в този момент се получава нещо доста необичайно: Русия влага в свалянето на държавното управление на Петков, само че сякаш не е склонна да влага с на ниска цена природен газ в държавно управление на обединението „ Газпром “ с цел да пристигна на власт. И тези хора от обединението „ Газпром “, в която влизат и Радев, и Борисов, и Движение за права и свободи, и всички, които са прокремълски настроени, не могат да схванат едно сериозно значимо разбиране в съветската политика от страна на България – Русия повече в никакъв случай няма да поддържа някого единствено поради идейни съображения. Тя осъзнава рестриктивните мерки, наложени върху опциите на нейната пета колона в България, когато организираме политика по отношение на Русия, заради тази причина тя не си храни никакви илюзии, че ще пристигна държавно управление, което да ни извади от Европейския съюз и НАТО. И заради тази причина Москва няма персонален или непосредствен интерес, непосреден да го назовем, от това както тук си представяха до неотдавна и Борисов, и Радев, че тя внезапно ще направи страховит жест, с цел да натрием носовете на проамериканските българи, тези, които желаеха да създадат 7 карга за полутечен природен газ. Забележете, тези 7 карга бяха политически жест, тъй като са част от съглашението сред Европейската комисия и държавното управление на Съединени американски щати. Тези пропутински сили у нас не могат да проумеят, че единственият интерес на Русия е да разполага с задоволително отрицателна мощ, за дестабилизира България и да дестабилизира всяко държавно управление, което подхваща стъпки против нея. Но тя в никакъв случай няма да има интерес да прави геополитически жестове: ето ви тук газ по 200 $ за 1000 куб. м единствено и единствено да покажете на гласоподавателите какъв брой на ниска цена е съветския газ и какъв брой прави сте вие, за което от самото начало се борите, с цел да го имате. Това е една доверчивост, която е разбираема за хората, които излизаха от 90-те години още с концепцията, че Съветският съюз, Русия, значат приятелство.

Дами и господа, това е Владимир Путин – това е най-бруталният прагматик в последната съветска история. Изобщо не се трогва от дитирамби за честност, за обща история, за славянство, приятелство и така нататък
Водещ : Тоест, в случай че ви разбирам вярно, Кремъл няма да влага в свое държавно управление на изборите, в случай че позволяваме, че от време на време го е правил през обновяване на доставките?

Илиян Василев: Защо да го прави? От една страна, сега това не му е въобще приоритет. Той не може да извади политиката по отношение на България от общия подтекст на конфронтационни политика, която той води по отношение на Европейския съюз. Това би трябвало да бъде ясно. Знаем, че сега им текат интензивни договаряния, има медиатори, Митрофанова е доста дейна, само че не я надценявайте– тя е единствено дипломат, не може да промени гравитацията и главните акценти, които се задават от Кремъл, и освен това все от по-малко хора към Владимир Путин. Наивно да се счита, че ще извадят и ще създадат специфичен жест за България. Ами какво ще каже Вучич, ами какво ще каже Орбан, които заплащат по 300 евро за мегаватчас? Малко най-малко, малко разум, някакви естествени чувства би трябвало да има.

Водещ : Тоест, геополитически дарове да не чакаме. Путин на сълзи не има вяра, по този начин ли?

Илиян Василев : Ама какви сълзи, той води битка за оцеляването си. Знаете ли, в неговия лист от цели къде са тъкмо желанията на Радев и на Борисов да видят на власт някаква коалиция „ Газпром “? На последното, въобще не му е до това. На всичко от горната страна от негова позиция кой може да му даде гаранция дълготрайна, че тази коалиция „ Газпром “ може да има късмет първо, да завоюва изборите, и второ, да направи ръководство, което да бъде в полза за Русия – никой не може да му го даде. И няма по какъв начин. Какво ще направи? Ще излязат отвън европейската политика? Ами нали на другия ден еврофондовете ще бъдат спрени. Ние толкова надълбоко сме интегрирани в Европейския съюз и НАТО, че всевъзможни съществени отклонения от мейнстрийма, т.е., от междинната линия на политиката, която тези два съюза организират, ще бъдат неотложно глобени. И то не за друго, а тъй като те нямат нищо друго като материална причина или претекст, с изключение на персоналното облагодетелстване на една каруца хора, или там на един файтон хора, на малко хора. Е, кой ще го толерира сходен завой?

Значи, Америка може да заплаща 45 милиарда, с цел да помогне на Украйна, с цел да отстои в тази война, а ние тук ще се вършим на тарикати. Тази байганьовщина, да гледаме келепира в цялата работа и в случай че може да прецакаме съдружниците ни – просто няма по какъв начин да стане.

Водещ: Посланик Василев, тъй като на няколко пъти споменахте Радев-Борисов, президентът тези дни сподели, че се върви към търсене на разнообразни снабдители, някогашният министър председател Борисов твърди, че не желае връзки и доставки от „ Газпром “. Какво ви дава учредения да ги обвързвате?

Илиян Василев: Ами първо, всичките конференции на Борисов и Делян Добрев бяха с акцент, че най-големият проблем и неуспех на политиката на държавното управление на Петков е това, че е отказало съветски газ от „ Газпром “. Самият Борисов няколко пъти поддържа позицията на служебното държавно управление за обновяване на договарянията и за доставки на съветски газ. Между Радев и Борисов има безспорен синхрон в тази област. Единствено на Борисов, тъй като някак си той се предовери на Делян Добрев, и в този момент заради тази причина има и каузи против него – от Петков за измислените офшорни сметки, които Добрев няма по какъв начин да потвърди. За да се измъкне от обстановката Борисов сподели: „ Добре де, в съда с Делян Добрев да се оправя. Е да де, но най-сетне той е страна по това дело, не Делян Добрев. Делян Добрев е очевидец. Така че какво да ви кажа, логиката на държавното управление на Борисов да заложи целият престиж и 3 милиарда на България, и 3 милиарда лв., с цел да построи най-важният геополитически план на Путин, който направи допустима тази война, тъй като не би трябвало да забравяме – войната в Украйна не беше допустима до момента в който Русия зависеше от преноса през Украйна. В момента, в който се направи „ Турски поток “ и „ Северен поток 2 “, и Путин атакува Украйна. И тази отговорност няма по какъв начин да се смъкне от плещите на Борисов. Той си има отговорност за тази война, един ден ще дава отговор.

Водещ: Може би към него би трябвало да прибавите и Меркел?

Илиян Василев : Абсолютно. Нали знаете в Германия, в този момент какви са оценките за нея? Най-големият стратегически неуспех за 100 години на Германия, за 100 години. Значи, Втората международна война тя е голям неуспех, тя върна Германия с десетилетия. Но това е война, а в спокойно време да направиш такава стратегическа неточност, да се обвържеш на 50% с Русия, която е най-големият геополитически риск за ръководство, и виждате, какво става. На 1200-1300 евро за мегаватчас електрическа енергия, по 400 евро за мегаватчас природен газ, и Германия е на колене. Всъщност, в тази рецесия и в тази война се вижда, че всеки, както и България, всеки, който е разчитал на близостта на Русия и си е повишил зависимостта оттатък рационални лимити, които може да ръководи, той страда. На 26 април, когато ни прекъснаха природения газ, зависимостта при държавното управление на Борисов беше 91%. Да припомня на слушателите, че 2019 година тя беше спаднала под 80%. Но точно държавното управление на Борисов и на Николай Павлов – техният назначенец, той подвигна даже по едно време беше 95% тази взаимозависимост. Е, по какъв начин от 95% като ти спрат природния газ, можеш да имаш късмет? Естествено, че купуваш по-скъп газ, естествено, че ще имаш спомагателни разноски, естествено, че ще си разстроиш стопанската система.

Ама кой е отговорен?

Тези, които не са разпознали един политически риск и не се го управлявали – политически риск от обвързване с Русия. Същата работа и с „ Турски поток “, същата работа. Ако на следващия ден „ Турски поток “ по една или друга причина връзките сред Русия и Европейския съюз се влошат, а те траекторията им е еднопосочно надолу, Русия, „ Газпром “ няма да може да транзитира естествения си газ, надлежно договорите ни за пренос ще паднат. И какво вършим тогава? Тези 3 милиарда ще си останат за „ безконечна популярност “ на гения на Борисов. И по тази причина още от в този момент би трябвало да диверсифицираме освен доставчиците, само че и спедиторите, тези, които пращат газ, като отворим тези тръби и за различен газ.

Но вижте по какъв начин го отваряме – забележете: нямаме междусистемно съглашение, „ Булгартрансгаз “ не го е постигнало с Турция. Но същият „ Булгартрансгаз “ направи „ Турски поток “, и отново същият „ Булгартрансгаз “ има още по-голям грях – най-брадясалият план в България е разширението на Чирен. Именно заради неналичието на задоволително мощности за предпазване на газ ние нямаме опция – хората приказват: няма слотове на Ревитуса, – по-големият проблем, че то има слотове, само че няма къде да се складира газа. Поради тази причина шефа на БТГ Малинов продължава да отсрочва разширението с всякакви трикове: следващия е, че ще откри по-изгодно финансиране. Това е човек, който работи в интерес на Русия, не на диверсификацията на природния газ, и той си остава отпред на компанията. Сменят шефовете в „ Булгаргаз “ с хора, които нищо не схващат.

Слава Богу, че има и частни компании, в смисъл има съществени търговци, и те няма да разрешат България да остане без газ. Но би трябвало да се молим, просто само би трябвало да се уповаваме на обстоятелството, че природният газ у нас, популярност Богу, не е тематика. Ние не подвластен толкоз от природния газ нито за промишленост, нито за произвеждане на електричество, т.е., делът на природния газ в крайното ползване е доста дребен. Поради тази причина даже висока степен на взаимозависимост от Русия, както виждате, не води до огромни ниво на ползване, които да бъдат сложни за заменяне. Каквото и да приказват политически от кабинета на Радев, държавното управление на Петков, тази коалиция от 4 партии, едната се оказа, че е троянски кон, само че те съумяха даже при 90% взаимозависимост и прекъсване България да има газ. Това е неотменна истина, която демонстрира единствено, че България може да размени „ Газпром “, и колкото повече го размени, толкоз по-сигурна ще бъде, тъй като никой в света не може да разгадае идващите ходове на индивида в Кремъл. „ Газпром “ не е комерсиална акция, това е част от съветската войска.

Водещ : В предходно изявление за „ Това е България “ подчертахте, че никой не е споделил, че „ Газпром “ не би трябвало да доставя, в противен случай, а би трябвало да се подреди на редичката и да се конкурира, а не както до момента, да бъде единствен. Технологично това по какъв начин може да се реализира?

Илиян Василев : Така е. Примерно, откакто, ето това е парадоксът на тези служебните, те имаха 7 карга. Тези 7 карга щяха да оставят спомагателна опция за импорт на газ от към 1 милиард кубически метра, въпреки всичко доста количество. Когато имате един дирек, азерски газ, когато имате полутечен природен газ, който е от друго ниво, вие вършиме делът на взаимозависимост от обособения снабдител да е 30-33%, което е напълно друго от това да е 90%. И аз не виждам проблем „ Газпром “ да имат 20-25%, 30%, според, тъй като от време на време нещата варират: в случай че е преференциално, ще купим повече, в случай че не е преференциално, ще купим по-малко, само че да имаме лост за влияние и въздействие, а не както в този момент – наредили се на редичката всички, които по листата за комисионни от „ Газпром “, и това е една доста представителна част от българския ръководещ хайлайф, и те не приказват за това да се доставят от „ Газпром “ количества или съветски газ на конкурентна основа, а желаят обновяване на нашия си контракт. И тук желая да вметна една информация, с която през днешния ден анализирайки нещата желая просто да знаят слушателите, няма никакъв метод „ Газпром “ да ни съди за „ take or pay “, тъй като Арбитражният съд е отвън юрисдикцията му, не е както предходния контракт с „ Газпром “, когато арбитражът беше в Московската търговско-промишлена палата, в този момент се гледа по Парижкото арбитражно право. И заради тази причина, заради глобите, които са наложени, ще бъде доста мъчно „ Газпром “ да отбрани идеята си, изключително имайки в поради, че в този случай не е единствено България наранена, а са още 8 страни, и това връща топката в полето на Европейската комисия, и воденето на тези каузи, става групово деяние през Европейската комисия. Така че всичките тези изкуствени закани единствено и единствено да се оправдаят договарянията с „ Газпром “, че ще ни съди, че ще ни вземе пари – да, в случай че съдим от арбитражното дело по отношение на „ Росатом “, даже да имаш печеливш мотив, „ Росатом “ може постоянно да си купи няколко основни български политици и да загубиш делото. То това е казусът у нас, не че ние нямаме шансове, в противен случай, имаме доста шансове.

Водещ: Дали и в този момент няма да стане по този начин, защото доста се чува, че отиваме на арбитраж и минимална е вероятността да спечелим? Дали и в този момент няма да има пазаруване?

Илиян Василев: Ама кой ги приказва тези неща? Хора, които нямат хал хабер от арбитражен развой. Аз най-малко съм бил очевидец по арбитражното дело по „ Росатом “, преди този момент съм съветвал сходни каузи. Имайте поради, че когато делото се гледа в интернационален трибунал, това не е тук президент или министър, или министър председател, които имат интерес от едно политическо решение, в смисъл от положителни връзки с „ Росатом “, да речем, че е по идеални съображения, не по материални. Тези каузи там са безусловно съществени, гледат се по следния метод: ние назначаваме един арбитър от наша страна, надлежно ответник по делото от тяхна страна, и съдът назначава трети човек. Няма огромен късмет политически сделки да съумеят, с изключение на както беше в тази ситуация с „ Росатом “, една група от хора, те в действителност попречиха правната отбрана, тъй като адвокатската фирма, която е наета, тя не може да организира делото си или своята отбрана без утвърждение на клиента. И когато клиентът каже: това не го прави, прави друго, – тогава губиш, или пропускаш опцията да направиш най-хубавата отбрана … какво да ви кажа? Някой път ще опиша за „ Росатом “, тъй като беше скандал, но голям скандал.

Водещ: Хубаво е да ни го разкажете с имена. Но в този момент не мога да не ви попитам за друго, дипломат Василев, казахте, че четворната коалиция въпреки всичко е предотвратила зависимостта с „ Газпром “, само че съдейки от изказванията, изключително напоследък, на една от водачите, а тогава вицепремиер Корнелия Нинова, мъчно можем някак си да го проумеем – госпожа Нинова не стопира да дава заявки в последно време, че единствената опция за решение на газовата рецесия е възобновяване на доставките от „ Газпром “. Нещо повече, чухме в последно време господата Асен Василев и Кирил Петков да споделят, че не е чак толкоз неприятно да се взема газ от „ Газпром “. Бихте ли ни разшифровали тази плетеница?

Илиян Василев: Ами примерно стартирам в обратна посока – не е неприятно да се взема природен газ от „ Газпром “ въобще. Не е неприятно, просто да се наредят на редичката и да се конкурират. Никакви привилегии за никого. Г-жа Нинова сега се бори за оцеляването си. И в нейния електорат тематиката „ Газпром “ е: като „ Газпром “ втори няма. Това е политическо оправдано от нейна позиция държание. Иначе в случай че поставите госпожа Нинова паралелно до господин Гълъб Донев, или до господин Радев, или до господин Борисов, които вършат всички вероятни старания да възстановят доставките от „ Газпром “, напъните на водача на Българска социалистическа партия биха имали същия резултат. Защото когато полагаш едни и същи старания и постигаш един и същи резултат, нещо е неверно във формулата. И това е, което ви споделих.

Водещ: И на финала не мога да не ви попитам: ще могат ли от служебното държавно управление да довършат контракта с „ Газпром “ до края на годината, каквито са упованията на господин Гълъб Донев?

Илиян Василев: Пуснах една публикация, в която проучих, по принцип съм песимист по изложените аргументи. Проблемът на господин Донев, е, че те заложиха целия си престиж, и на Радев, и на Борисов, на вероятността или по-скоро на дребната възможност „ Газпром “ да им отговори и да направи някакви взаимни отстъпки. Не имам вяра, че „ Газпром “ ще прави взаимни отстъпки. Така че популярност Богу, неприятната вест е за служебното държавно управление – те толкоз упования сътвориха с това, че с лека ръка отхвърлиха каргата, с още по-лека ръка споделиха, че втечнения газ по принцип, освен от Америка, не е конкурентен, не задоволително естествен както съветския. И започнаха: би трябвало да вкараме тръбен газ през Турция,– само че всички тези благоприятни условия изчезнаха и най-сетне остана: съветският газ – единственият избавителен газ. Вместо тези едностранни дейности, трябваше да си усилят преговорната позиция, тъй като другояче не можеш принудиш договарящите, т.е., „ Газпром “ да се съобразят с теб. Особено като отхвърлил предложения на съперниците му. Пак споделям, напълно умерено можеха да вземат 7-те карга, и отново да има място за доставки на съветски газ. И нямаше да има нищо неприятно, в случай че имаме повече газ в сравнение с използваме, тъй като по този метод, апелирам да го запомнят тези нови момчета във властта, които занапред се срещат с тематиката „ природен газ “ и мъчно се ориентират сред мегаватчаси и хиляди кубически метра, – колкото повече газ на преференциална цена имаш като контракти, толкоз повече можеш да продаваш. Ако „ Булгаргаз “ имаше този остатък от газ, тя можеше да продава и да се нарежда като районен състезател и в Румъния, и в Гърция, и в Сърбия, и на всички места. Но какво направиха? Нищо – ни газ, ни вероятности, а оскърбление и вреди.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР